Τι είναι η υπεριδρωσία;

 
Η εφίδρωση, δηλαδή η παραγωγή ιδρώτα, είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν ξεπερνά τα όρια;

1. Τι είναι η υπεριδρωσία;

Πρόκειται για την υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αφορά στο 0,6-1% του πληθυσμού και «προσβάλλει» εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ ξεκινά κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας. Ανάλογα με το πού εντοπίζεται, μπορεί να είναι εστιακή (παλάμες, πέλματα, πρόσωπο, μασχάλες) ή γενικευμένη (σε όλο το σώμα).


2. Ποια είναι τα αίτιά της;
Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι:
-Πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής: Το 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, οι οποίοι αφορούν στη δυσλειτουργία του κεντρικού συμπαθητικού νευρικού συστήματος στον υποθάλαμο.
-Δευτεροπαθής: Συνδέεται με ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εμμηνόπαυση), φάρμακα κ.ά.
-Γευστική ή προμηκική: Λανθασμένη σύνδεση των αυτόνομων νευρικών ινών ύστερα από εγχείρηση, τραύμα ή νοσήματα του παρωτιδικού αδένα.

3. Να πάω στον γιατρό;
Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός θα συστήσει εργαστηριακό έλεγχο εφόσον υποπτευθεί ότι είναι δευτεροπαθής. Για την εστιακή διαταραχή ωστόσο δεν απαιτείται ειδικός παρακλινικός έλεγχος (συνήθως γίνεται το τεστ αμύλου-ιωδίου του Minor με το οποίο εντοπίζονται τα σημεία με αυξημένη παραγωγή ιδρώτα).

4. Πώς θεραπεύεται;

-Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της.
-Στην εστιακή υπεριδρωσία η αντιμετώπιση περιλαμβάνει είτε γενικά μέτρα (ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, πρόσληψη υγρών) είτε ειδικά. Τα τελευταία μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου σε συγκέντρωση 10-25%, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεΰδη κ.ά. ή συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και ηρεμιστικά. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες επεμβατικές μέθοδοι όπως:
-Ιοντοφόρηση: Εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης.
-Χειρουργική: Προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.
-Ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης (Botox-A): Αναστέλλουν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης και προκαλούν προσωρινή χημική απονεύρωση.
-Laser: Η χρήση laser στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχετικά πρόσφατη. Αφορά στην εστιακή μασχαλιαία υπεριδρωσία και τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *