Τι είναι η σκολίωση

 
Η σκολίωση είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να παίρνει σχήμα S ή C. Ο όρος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σκολιός που σημαίνει στραβός, (όχι ευθύς, όχι ίσιος)


Υποπτευόμαστε σκολίωση όταν υπάρχει ασυμμετρία στο ύψος των ώμων, προπέτεια της μιας ωμοπλάτης και μη ομαλό σχήμα της μέσης.

Περίπου δύο με τρία στα εκατό παιδιά της σχολικής ηλικίας έχουν σκολίωση. Εμφανίζεται πιο συχνά στα κορίτσια της εφηβικής ηλικίας και σε μερικές οικογένειες υπάρχει σε μεγαλύτερη συχνότητα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι σκολίωσης:

– Ιδιοπαθής σκολίωση: τα κορίτσια έχουν οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ιδιοπαθή σκολίωση απ΄ότι τα αγόρια. Είναι ο πιο συχνός τύπος σκολίωσης.

– Σκολίωση πρώιμης έναρξης: εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 5 ετών και είναι πιο συχνή στα αγόρια.

– Συγγενής σκολίωση: οφείλεται σε αποτυχία καλού σχηματισμού ενός ή περισσότερων σπονδύλων κατά την ενδομήτριο ζωή

– Νευρομυϊκή ή παραλυτική σκολίωση: είναι αποτέλεσμα παθήσεων του νευρικού συστήματος ή των μυών

Που οφείλεται η σκολίωση

Η πιο συχνή μορφή – 85% – είναι η ιδιοπαθής σκολίωση που σημαίνει ότι στο 85% των περιπτώσεων δεν γνωρίζουμε την αιτία. Γνωρίζουμε όμως ότι η κακή στάση, η βαριά τσάντα, η μικρή ανισοσκελία ή η πλατυποδία δεν προκαλούν σκολίωση. Επίσης γνωρίζουμε ότι το μονόζυγο, οι ειδικές ασκήσεις, το κολύμπι, τα ειδικά πέλματα και οι ειδικοί νάρθηκες δεν προλαβαίνουν και δεν διορθώνουν την σκολίωση.

Διάγνωση

Η παραμόρφωση του κορμού ανακαλύπτεται συνήθως από τους γονείς ή τον παιδίατρο. Ο μόνος αποδεκτός τρόπος για την διάγνωση είναι η ακτινογραφία της Σπονδυλικής Στήλης που γίνεται πάντα σε όρθια θέση με συγκεκριμένο τρόπο και με ειδική ακτινολογική τεχνική (full spine x-ray). Το μέγεθος της σκολίωσης μετριέται σε μοίρες και είναι ένα από τα στοιχεία που καθορίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Θεραπεία

Τη θεραπεία της σκολίωσης την καθορίζει κυρίως το μέγεθος της καμπύλης και η ηλικία του παιδιού. Πολλοί άνθρωποι ζουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς να ξέρουν ότι έχουν σκολίωση. Οι περισσότεροι χρειάζονται μόνο τακτική παρακολούθηση από ειδικό ορθοπαιδικό. Λίγα παιδιά της παιδικής και εφηβικής ηλικίας θα χρειαστεί να φορέσουν ειδικό ορθοπαιδικό νάρθηκα (κηδεμόνα) και να κάνουν ειδικές ασκήσεις, όσο μεγαλώνουν για να καθυστερήσουν την επιδείνωση της σκολίωσης. Όταν η σκολίωση είναι σοβαρή – μεγαλύτερη από 45 μοίρες – χρειάζεται να γίνει εγχείρηση για να διορθωθεί η σπονδυλική στήλη και να σταματήσει η επιδείνωση έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη μετέπειτα ζωή.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *