Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη των αντισωμάτων που παράγονται από άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε έναν καλύτερο τρόπο για την ανίχνευση της πάθησής τους και της θεραπείας της.
Η κοιλιοκάκη ειναι μια καλά τεκμηριωμένη αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.
Μέχρι πρόσφατα, πολλοί γιατροί απέρριπταν τα παράπονα όσων έλεγαν ότι είναι ευαίσθητοι σε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη αλλά δεν είχαν κοιλιοκάκη, Αυτή η άποψη έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, εν μέρει, λόγω των μελετών του Armin Alaedini, επίκουρου καθηγητή Ιατρικής στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, ο οποίος έχει εξερευνήσει τη βιολογική βάση της ευαισθησίας στη γλουτένη χωρίς να υπάρχει κοιλιοκάκη.
Η νέα μελέτη του Alaedini δείχνει ότι τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη -όπως συμβαίνει και στα άτομα με κοιλιοκάκη- παράγουν υψηλό επίπεδο αντισωμάτων κατά της γλουτένης. Αλλά οι δύο παθήσεις διαφέρουν στους τύπους των αντισωμάτων που παράγονται και στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα αντισώματα.
Ο Alaedini και η ομάδα του ανέλυσαν δείγματα αίματος από 40 ασθενείς με κοιλιοκάκη, 80 ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη και 40 υγιή άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια διατροφή χωρίς περιορισμό στη γλουτένη.
«Βρήκαμε ότι τα Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών με κοιλιοκάκη παρήγαγαν μια κατηγορία αντισωμάτων IgG με ισχυρό φλεγμονώδες δυναμικό που συνδέεται με αυτοάνοση δραστηριότητα και βλάβη των εντερικών κυττάρων», είπε ο Alaedini. «Αντίθετα, οι ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη παρήγαγαν IgG αντισώματα που σχετίζονται με μια πιο περιορισμένη φλεγμονώδη απόκριση».
Το προφίλ των αντισωμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ευκολότερα τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς να έχουν κοιλιοκάκη, κάτι που είναι δύσκολο να διαγνωστεί επί του παρόντος.
Επίσης, το προφίλ των αντισωμάτων ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιθανές θεραπείες για την κοιλιοκάκη, η οποία αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή μόνο με δίαιτα.
H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology.