Τι δείχνει έρευνα στις ΗΠΑ για τη χρήση κράνους

asf01.medium.jpg

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πολιτεία των HΠΑ, όπου η χρήση του κράνους είναι… προαιρετική, αποδεικνύει το αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή το κράνος είναι απαραίτητο στοιχείο του προστατευτικού μας εξοπλισμού!

Η έρευνα έλαβα χώρα στην πολιτεία του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όπου εδώ και καιρό υπάρχει ένα πολιτειακό και νομοθετικό debate, σχετικά με την ελευθερία επιλογής για την χρήση ή την μη χρήση κράνους. Από το 2013, αναβάτες που έχουν συμπληρώσει τα 21 τους χρόνια, έχουν στην κατοχή τους άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας τουλάχιστον δύο έτη και… η ασφάλεια τους τους καλύπτει με τουλάχιστον 20.000 δολάρια εξτρά έξοδα νοσηλείας, έχουν το δικαίωμα να μην φοράνε κράνος αν το θέλουν!

Κρατήστε την τελευταία απαίτηση της πολιτείας σχετικά με τα έξοδα νοσηλείας, δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία και θα το διαπιστώσετε στην συνέχεια!

Το Μίσιγκαν με τον τρελό νόμο του λοιπόν, αποτέλεσε επί τρία συναπτά έτη αντικείμενο έρευνας για τον γενικό χειρούργο Δρ. Carlos Rodriguez, που εργάζεται στο νοσοκομείο του Big Rapids.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε σε τεύχος της «Αμερικανικής Χειρουργικής Επιθεώρησης», μέσα σε διάστημα  λίγων εβδομάδων από την εφαρμογή του νόμου, ο αριθμός των μοτοσικλετιστών που εισάγονταν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο τετραπλασιάστηκε, από 7% σε 28%.

Οι τραυματίες αναβάτες που δεν φορούσαν κράνος, έμεναν κατά κανόνα περισσότερες ημέρες στην εντατική και χρειαζόντουσαν πιο συχνά και για μεγαλύτερο διάστημα επίσης, μηχανική υποστήριξη αναπνοής, σε σχέση με τους τραυματίες αναβάτες που φορούσαν κράνος.

Πιο μακάβριο και θλιβερό στατιστικό, το ότι στους εισηγμένους μοτοσικλετιστές τριπλασιάστηκε το ποσοστό θανάτου τους εντός του νοσοκομείου, από 3% στο 10%, επίσης αμέσως μετά την εφαρμογή του νόμου.

Ωστόσο το πιο σοκαριστικό στατιστικό, είναι το ότι αυξήθηκαν ραγδαία οι ακαριαίοι θάνατοι στους τόπους των ατυχημάτων, από 14% σε 68%! Χωρίς κράνος δηλαδή, οι 7 στους 10 αναβάτες που εμπλέκονταν σε ατύχημα, σκοτώνονταν επί τόπου! Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και -σημειωτέων- αφορούν  μια πολιτεία των ΗΠΑ στην οποία η οδήγηση μοτοσικλετών γίνεται μερικούς μήνες τον χρόνο, οι δρόμοι είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από τους δικούς μας, ουσιαστικά δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι περισσότερες μοτοσικλέτες είναι cruisers που απλά βολτάρουν.  Αναλογιστείτε τα όλα αυτά λοιπόν την επόμενη φορά που θα «επιλέξετε» να μην φορέσετε κράνος.

Πηγή: mototriti.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *