Οι ψηλοί κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβωση στις φλέβες τους

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το ύψος σας δείχνει κατά πόσο κινδυνεύετε να αποκτήσετε θρομβώσεις και να κινδυνέψετε από την καρδιά σας.

Για παράδειγμα ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής είναι σημαντικά μικρότερος στους κοντούς.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μπένγκτ Τσόλερ του πανεπιστημίου του Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Circulation: Cardiovascular Genetics, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από δύο εκατομμύρια αδέλφια.

Για άνδρες με ύψος κάτω του 1,60 ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής είναι κατά μέσο όρο 65% μικρότερος σε σχέση με τους άνδρες άνω του 1,88. Για τις γυναίκες κάτω του 1,55 οι κίνδυνος είναι κατά 69% μικρότερος σε σχέση με όσες έχουν ύψος άνω του 1,83, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Να σημειωθεί ότι η φλεβική θρομβοεμβολή αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Συνήθως προκαλείται μετά από χειρουργική επέμβαση, καρκίνο ή ακινησία λόγω παραμονής στο νοσοκομείο.

Στις γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνει επίσης κατά την εγκυμοσύνη και μετά τη χρήση ορμονών μέσω αντισυλληπτικών ή λόγω ορμονικής θεραπείας για την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς διαχρονικά αυξάνει το μέσο ύψος στο γενικό πληθυσμό, αυξάνει και ο κίνδυνος θρόμβωσης που ξεκινά σε κάποια φλέβα. Ο αυξημένος κίνδυνος στους ψηλούς πιθανώς οφείλεται στο ότι λόγω του ύψους τους ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες των ποδιών τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει παροδικά η κυκλοφορία του αίματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *