Θεσσαλονίκη: Την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται τα πρώτα 20.000 εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε σύνολο 500.000 που θα απαιτηθούν, τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος.

«Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα 17/8 η ελληνική πλευρά απέστειλε στην ΕΕ το σχετικό αίτημα για την προμήθεια των εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό», επισήμανε ο κ. Μόσχος και πρόσθεσε πως «ότι μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας -οι αρμόδιοι του υπουργείου εκτιμούν- ότι θα έχουμε τη θετική απάντηση και έτσι εντός της επόμενης εβδομάδας θα φτάσουν και οι πρώτες δόσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Ο κ. Μόσχος επισήμανε ότι ήδη τα περισσότερα προβλήματα από τον καταρροϊκό πυρετό καταγράφονται στο νομό Καστοριάς και τα κρούσματα είναι περισσότερα έναντι αυτών που έχουν γνωστοποιηθεί. «Ήδη γνωρίζω ότι τα δείγματα που φύγανε πριν λίγες ημέρες από την Καστοριά στο εργαστήριο στη Λάρισα είναι όλα θετικά. Μιλάμε για περισσότερα από δέκα», τόνισε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο νομός Καστοριάς θα χρειαστεί 70.000 εμβόλια για να αντιμετωπίσει τον καταρροϊκό πυρετό στις κτηνοτροφικές μονάδες όπου έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του.

Κατά τον ίδιο, κάθε περιφερειακή ενότητα στη Δυτική Μακεδονία προβλέπεται ότι θα λάβει 50.000 εμβόλια και η τιμή του καθενός θα κυμαίνεται από 1,5 ευρώ έως και 1,8 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μόσχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία των Ελλήνων κτηνοτρόφων, λέγοντας ότι «δεδομένο ότι τα εμβόλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στην περιφέρειά μας είναι πάρα πολλά, φοβόμαστε ότι δεν θα καταστεί εφικτή η απευθείας ανάθεση διανομής τους και θα απαιτηθεί διαγωνισμός, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστια προβλήματα για τα ζώα μας».

«Για να αποφευχθούν -όπως είπε- τέτοιου είδους καθυστερήσεις, εμείς σαν κτηνοτρόφοι αναφέραμε ότι είναι λάθος να γίνει η διανομή τους από τις περιφέρειες και αντί αυτού προτείναμε κάθε ένας να πληρώσει από την τσέπη του για τα εμβόλια που χρειάζεται και μετά να αποζημιωθεί για το ποσό που κατέβαλε από του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Η πρώτη απάντηση που «λάβαμε σχετικά με το αίτημά μας ήταν αρνητική», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε «προτείνω να το σκεφτούν εκ νέου, έτσι ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις και κολλήματα που θα οδηγήσουν σε μείωση του ζωϊκού μας κεφαλαίου και στην οικονομική μας εξαθλίωση».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 2014, χρονιά που πανελλαδικά εντοπίστηκαν στη χώρα μας 370.000 εστίες καταρροϊκού πυρετού, το «50% αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το νομό Καστοριάς».

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση του τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο διάστημα από τις 30 Ιουλίου μέχρι και τις 11 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 18 εστίες καταρροϊκού πυρετού. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μία εστία αφορούσε στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, εννιά στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, και τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Ενημερωτικές ημερίδας και για καταρροϊκό πυρετό μέσω του έργου «Complete»

Τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούν να ενημερώνονται δωρεάν για τις μεθόδους και τρόπους πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού και άλλων ζωονόσων θα σημάνει -μεταξύ άλλων-η λήξη του έργου «Competitive livestock entrepreneurship and health protection for sustainable rural economic development» (COMPLETE) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Αλβανία (2014-2020). Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του έργου, περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας, εντεταλμένη σε θέματα κτηνοτροφίας, Κατερίνα Δαδαμόγια, κτηνίατρος.

Το έργο «Complete», ύψους 631.435 ευρώ, ξεκίνησε να τρέχει εντός του 2018 και σύμφωνα με την κ. Δαδαμόγια στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα διαχείρισης των εκτροφών μηρυκαστικών, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων, τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος. Εταίροι του προγράμματος είναι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Κτηνιατρική Σχολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Τιράνων και το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Δαδαμόγια, με αφορμή τη σημερινή ενημερωτική ημερίδα για τον καταρροϊκό πυρετό και το έργο «Complete» στην Καστοριά, επισήμανε ότι «ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια ζωονόσος εξαιρετικά μεταδιδόμενη στα ζώα, αφού γίνεται μέσω της σκνίπας που αυτήν την περίοδο έχει έντονη δραστηριότητα». Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια ζωονόσος που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν περνά και δεν επηρεάζει τα τρόφιμα. Αντίστοιχες ενημερωτικές ημερίδας με τη σημερινή, θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την κα Δαδαμόγια.

\Από τις περιφέρειες της χώρας έχουν δοθεί οδηγίες και συστάσεις στους Έλληνες κτηνοτρόφους, προκειμένου να προλάβουν την έλευση καταρροϊκού πυρετού στις μονάδες τους, ενώ έχουν δοθεί και συμβουλές για την καταπολέμησή του.

Διαβάστε ακόμη...