Θεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια

2DDFDE6ACA3CBA20664ED657964ACD7B.jpg

  Γιατροί από το Νοσοκομείο Addenbrooke του Cambridge διεξήγαγαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 85 παιδιά που έπρεπε να τρώνε πρωτεΐνη από φιστίκια καθημερινά, αρχικά σε μικρές δόσεις, οι οποίες αυξάνονταν σταδιακά όσο προσχωρούσε το πείραμα. Ουσιαστικά, δηλαδή, εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα απευαισθητοποίησης του οργανισμού.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη, έτσι ώστε να ανεχτεί ο οργανισμός τους την πρωτεΐνη των φιστικιών. Πράγματι, η πλειονότητα των παιδιών έμαθε να ανέχεται τα φιστίκια.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο «Lancet», αναφέρουν ότι το 84% των αλλεργικών παιδιών ήταν σε θέση να καταναλώσουν το ισοδύναμο 5 φιστικιών την ημέρα, μετά από διάστημα 6 μηνών.

Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία δεν είναι ακόμα έτοιμη για εκτενή χρήση και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες. Προειδοποίησαν επίσης ότι η μέθοδος αυτή πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρούς σε ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες και ότι κανείς δεν πρέπει να την δοκιμάσει μόνος του, χωρίς την επίβλεψη ειδικού».

Τα φιστίκια αποτελούν την πιο συχνή αιτία τροφικής αλλεργικής αντίδρασης, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία, οπότε η μόνη επιλογή για τους ασθενείς είναι να αποφεύγουν εξολοκλήρου την κατανάλωση φιστικιών, γεγονός που τους αναγκάζει να ελέγχουν σε όλη τους τη ζωή τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα καταναλώσουν.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *