Η ευαισθησία των δοντιών είναι αρκετά συχνή και εκδηλώνεται με την ενόχληση κατά την κατανάλωση ζεστών, κρύων, γλυκών ή αλμυρών τροφίμων και ροφημάτων.
Οφείλεται στη διάβρωση του εξωτερικού προστατευτικού στρώματος της αδαμαντίνης που με τη σειρά της καλύπτει το στρώμα της οδοντίνης. Η διάβρωση της αδαμαντίνης λοιπόν ανοίγει το δρόμο και για τη διάβρωση της οδοντίνης.
Ο συλλογισμός των ερευνητών τον οποίον και επιβεβαίωσαν στο εργαστήριο, είναι ότι ένα κολλώδες υλικό παρόμοιο με αυτό που τα μύδια χρησιμοποιούν για να προσκολλώνται στα βράχια μπορεί να επιτρέψει σε θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία να παραμείνουν σε επαφή με τη στιβάδα της οδοντίνης για τόσο χρονικό διάστημα όσο χρειάζεται ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ανάπλασης των διαβρωμένων στιβάδων των δοντιών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Χημικών Applied Materials & Interfaces.
Πηγή: vita.gr