Θεμιστοκλέους: Σήμερα η έγκριση και για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον

Η Ελλάδα έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και σήμερα το απόγευμα στις 18:00 άνοιξε στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για την αναμνηστική δόση με αυτά τα εμβόλια. Προτεραιότητα δίνεται στις ευάλωτες ομάδες. Οι πρώτοι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της covid-19.

Εξήγησε ότι το βασικό σχήμα εμβολιασμού θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια μπορούν, αν θέλουν, να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα αναμένεται να δοθεί έγκριση και για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον, πολύ νωρίτερα απ΄ ότι αναμενόταν και η πρώτη παράδοση αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου . Με την παραλαβή θα ξεκινήσει και διάθεσή τους, τόνισε. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κάποιος πρέπει να ζυγίσει αν θα εμβολιαστεί με τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια ή θα περιμένει τα νεότερα. Η απάντηση επιστημονικά είναι ότι τώρα πρέπει να εμβολιαστεί, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν θα δίνουν καν την πληροφορία στον πολίτη ποιο εμβόλιο κάνουν, κάτι που εμείς ξεκάθαρα το κάνουμε από την έναρξη των εμβολιασμών.

Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 21.350.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Περισσότεροι από 7.600.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ, σε ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον με μία δόση και σε ποσοστό που ξεπερνάει το μέσο της ΕΕ.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 5.845.000 πολίτες έχουν λάβει αναμνηστική δόση. Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με δεύτερη αναμνηστική δόση περισσότεροι από 555.000 πολίτες .

Διαβάστε ακόμη...