Θεμελιώθηκε η ψυχιατρική κλινική στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο

 
Θεμελιώθηκε σήμερα το πρωί από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, παρουσία της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και πολιτών της Αρκαδίας, το κτίριο της ψυχιατρικής κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου με 10 εκατ. ευρώ και θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2015.


Το κτίριο της ψυχιατρικής κλινικής θα είναι συνολικού εμβαδού 5.341,07 τμ, θα έχει τρία επίπεδα και θα συνδέεται εσωτερικά με το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Στο υπόγειο θα βρίσκονται οι βοηθητικές χρήσεις, στο ισόγειο θα είναι το τμήμα εφήβων, η είσοδος του τμήματος ενηλίκων, το νοσοκομείο ημέρας και τα οξέα κι επείγοντα περιστατικά, ενώ στον όροφο θα αναπτυχθεί το τμήμα ενηλίκων –συνολικά στη νέα κλινική θα δημιουργηθούν 42 κλίνες νοσηλείας.

Ο κ. Λυκουρέντζος στο χαιρετισμό του στην τελετή θεμελίωσης, δήλωσε συγκινημένος, γιατί «ξεκινά η κατασκευή μιας σημαντικής δομής στον χώρο της υγείας που πέρα όλων των άλλων, στέλνει μήνυμα ελπίδας κι αισιοδοξίας αυτήν τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τη χώρα». Ο υπουργός Υγείας, ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Τρίπολης για το έργο που επιτελούν και ανέφερε πως τον κάνουν να νιώθει υπερήφανος ως υπουργός Υγείας, με την αυταπάρνηση που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας και την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση.

Ευχαρίστησε επίσης τους προκατόχους του στο υπουργείο Υγείας, την υφυπουργό Υγείας, τους αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, για τη συμβολή που είχαν, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αρχίσει η κατασκευή της ψυχιατρικής κλινικής στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο που συζητείται τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο κ. Λυκουρέντζος, αφού επισήμανε ότι η τοπική οικονομία χειμάζεται, προέτρεψε την ανάδοχο εταιρεία του έργου, να προτιμήσει εργαζόμενους από την Τρίπολη και την Αρκαδία για την κατασκευή της κλινικής, καθώς και επιχειρήσεις από την τοπική αγορά για την προμήθεια των υλικών που θα χρειαστεί, ενώ παράλληλα απευθυνόμενος στις αρκαδικές επιχειρήσεις, ζήτησε να κάνουν ανταγωνιστικές πρόσφορες στην ανάδοχο εταιρεία.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανέφερε πως «η σημερινή τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου είναι μία μεγάλη κατάκτηση». Σημείωσε πως, όταν η Περιφέρεια παρέλαβε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, ο τομέα υγείας αποτελούσε ένα διαλυμένο πρόγραμμα, για το οποίο η Διαχειριστική Αρχή του έλεγε, τόνισε, να μην ασχοληθεί, γιατί έχει εξαντλήσει τα περιθώρια βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας. «Εμείς», είπε, «τολμήσαμε και αυτό το πρόγραμμα σήμερα τρέχει με τη μεγαλύτερη ποσόστωση».

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης εκτελείται πρόγραμμα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και είναι σε καλό δρόμο η οριστικοποίηση της μελέτης για την καθ’ ύψος επέκτασή του. Τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας αναβαθμίζονται και προχωρούν είπε, δύο σημαντικά έργα στο νοσοκομείο Σπάρτης, που αφορούν την ανάπτυξη νέας πτέρυγας 19 κλινών και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), καθώς και στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου ολοκληρώνεται η χωροθέτηση αξονικού και μαγνητικού τομογράφου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής Παναγιώτης Καραφωτιάς έδωσε τα συγχαρητήριά του για την έναρξη των εργασιών.

Τέλος όσον αφορά το κτίριο όπου στεγαζόταν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, ο υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα αξιοποιηθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την ολοκλήρωση της δομής που θεμελιώθηκε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *