«Θέλουμε να εφαρμοστεί σωστά, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα»

96AC72F2B986E7CCB0017F951AA3FB3D.jpg

  Εντολή να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος έχει δώσει το υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες υπηρεσίες, ξεκινώντας τους ελέγχους σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αρχικά δίνοντας συστάσεις και εν συνεχεία μοιράζοντας πρόστιμα.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν τηρείται η απαγόρευση καπνίσματος, ενώ ακόμα και στην Τουρκία εφαρμόζεται αντικαπνιστικός νόμος.

«Θέλουμε να εφαρμοστεί σωστά, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Αν οι πολίτες γνωρίζουν πως υπάρχει ένας νόμος και λειτουργεί ορθά, μπορούν να συμμορφωθούν. Είναι πια θέμα πολιτικής βούλησης η λειτουργία του» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή. Ο νόμος θα είναι και πάλι ο ίδιος, χωρίς αλλαγές διότι, όπως επισημαίνει η κ. Μακρή, είναι επαρκής.

«Η κοινωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις αντικαπνιστικές αλλαγές», υποστηρίζει ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος. «Το ελληνικό κοινό έχει θυμώσει και ζητά να μειωθεί το κάπνισμα. Πιστεύω πως η σημερινή πολιτική ηγεσία θα δείξει την απαραίτητη γενναιότητα και αποφασιστικότητα για τη λήψη σωστών αποφάσεων», συνεχίζει.

Για τους επιχειρηματίες που είναι ενάντια στον αντικαπνιστικό νόμο, ο κ. Μπεχράκης λέει πως «οι άνθρωποι αυτοί δε γνωρίζουν το συμφέρον τους. Οι καταστηματάρχες των ξένων χωρών που εφάρμοσαν τον νόμο, είδαν τα μαγαζιά τους να ανεβαίνουν εισπρακτικά αφού μπορούσαν πια να επισκεφθούν τους χώρους εστίασης και άτομα ευάλωτα, όπως έγκυες γυναίκες ή άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα».

Πάντως, οι ιδιοκτήτες καφέ και χώρων εστίασης, αντιδρούν για άλλη μια φορά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, πιστεύοντας ότι αυτή θα πλήξει τα καταστήματά τους.

Ο υπεύθυνος του συντονιστικού των καφετεριών στην Ελλάδα, Δημήτρης Αρβανίτης, υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως η αγορά ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου, προσθέτει ακόμη ένα. Όπως τονίζει «ο κόσμος πια δε βγαίνει και πολλοί χώροι εστίασης κινδυνεύουν να κλείσουν. Αν εφαρμοστεί ο νόμος, η καταστροφή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και όλα τα μαγαζιά θα κλείσουν».

Την ίδια άποψη έχει και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος υποστηρίζει πως το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό και πως η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για τη μείωση του καπνίσματος στον επιχειρηματία, ο οποίος είναι το «εύκολο θύμα».

«Τα πρόστιμα δεν είναι η λύση για να μειωθεί το κάπνισμα, αφού το κύριο πρόβλημα είναι, ότι δεν υπάρχει αντικαπνιστική συνείδηση στη χώρα. Το 43% των Ελλήνων είναι καπνιστές, επομένως θα πρέπει να γίνει μεγάλη προετοιμασία που θα ξεκινήσει από τα σχολεία, ώστε να είναι έτοιμος ο κόσμος να υποδεχθεί τον νόμο. Δε γίνεται να αλλάξει η ελληνική νοοτροπία σε μια νύχτα» υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος του σωματείου της Ομοσπονδίας στον Πειραιά, Γιάννης Τσάκος, δηλώνει πως «η κ. Μακρή, ενώ είχε να αντιμετωπίσει ένα χείμαρρο προβλημάτων, θυμήθηκε τον νόμο προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, αφήνοντας το θέμα της υγείας σε εμάς και στον απλό επιχειρηματία». Υποστηρίζει πως η Ομοσπονδία δεν είναι κατά του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά κατά των προστίμων που επιβάλλει αυτός, και σημειώνει: «Προσπαθούμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε για να ευχαριστήσουμε τον πελάτη και δεν μπορούμε να διαπληκτιζόμαστε με αυτόν».

Από την πλευρά των καπνιστών πελατών των χώρων εστίασης, φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση για συμμόρφωση στη λειτουργία των αντικαπνιστικών αλλαγών, αν αυτές γίνουν σωστά.

Ο Κώστας Ευθυμιόπουλος παρ’ όλο που είναι καπνιστής, πιστεύει πως είναι απαραίτητο για την κοινωνία να υπάρξει αντικαπνιστικός νόμος. «Πρέπει να νομοθετηθεί αυστηρά το θέμα, δημιουργώντας ειδικούς χώρους για καπνιστές» λέει και συνεχίζει: «Πρέπει η κυβέρνηση αυτήν τη φορά να δώσει μεγαλύτερη βάση στο θέμα, ώστε να γίνουν οι αλλαγές. Είναι λογικό οι καταστηματάρχες να μην κάνουν τις ανάλογες υποδομές στα μαγαζιά τους, αφού πιστεύουν πως ο νόμος σε λίγο καιρό θα σταματήσει να εφαρμόζεται».

Ο Δάνης Παντελίδης, είναι επίσης καπνιστής και δηλώνει πως αν γίνει σωστή οργάνωση δεν θα είναι αντίθετος με τον νόμο. «Αν πάω σε κάποιο χώρο διασκέδασης και μου πουν ότι δεν μπορώ να καπνίσω, θα φύγω. Είμαι μανιακός καπνιστής κι έχω συνδυάσει την έξοδό μου με το κάπνισμα. Από την άλλη μπορούν να μου πουν να καθίσω σε συγκεκριμένη θέση όπου θα μπορώ να απολαύσω το κάπνισμά μου. Τότε δε θα υπάρξει πρόβλημα» τονίζει ο κ. Παντελίδης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *