Τεχνητά γλυκαντικά: Χωρίς ζάχαρη, αλλά έχουν όφελος;

Ζήσης Ψάλλας

To μέσο αναψυκτικό με ζάχαρη παρέχει 150 θερμίδες -σχεδόν όλες από τη ζάχαρη- αλλά αν περιέχει τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να μην έχει καθόλου θερμίδες.

Τα τεχνητά γλυκαντικά εφευρέθηκαν για τη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων αλλά τίποτα δεν αποκλείει να αντικαθιστά κάποιος τις χαμένες θερμίδες μέσω άλλων πηγών. Για παράδειγμα, εάν πίνετε αναψυκτικά διαίτης μπορεί να θεωρείτε ότι είναι Οκ να έχετε ένα επιπλέον κέικ. Κι αυτό μπορεί να μην είναι εντελώς τυχαίο. Η ανησυχία είναι ότι ο εγκέφαλος μπορεί να ανταποκρίνονται στα τεχνητά γλυκαντικά με τρόπο που αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων.

Είναι πιθανόν τα τεχνητά γλυκαντικά να αλλάζουν τη γεύση γιατί είναι πολύ πιο ισχυρά από τη ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Η υπερδιέγερση των υποδοχέων σακχάρου από τη συχνή χρήση αυτών των έντονων γλυκαντικών μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ο εγκέφαλος αισθάνεται τη γεύση. Μπορεί να αρχίσετε να βρίσκετε λιγότερο γλυκά τα φρούτα ή άλλες υγιεινές τροφές ή μπορεί ακόμα να βρίσκετε τα λαχανικά δυσάρεστα. 

Δεν αποκλείεται τα τεχνητά γλυκαντικά να εμποδίζουν τον εγκέφαλό σας να συνδέει τη γλυκύτητα με την πρόσληψη θερμίδων, και ως αποτέλεσμα, να λαχταράτε περισσότερα γλυκά. 

Επίσης, ξέρουμε ότι ορισμένα γλυκά τρόφιμα είναι εθιστικά. Νομίζετε ότι μπορείτε να σταματήσετε τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά όποτε θέλετε; Δεν είναι σίγουρο. 

Τα τεχνητά γλυκαντικά θεωρούνται ασφαλή, γι' αυτό άλλωστε και είναι εγκεκριμένα, αλλά αυτό πάντα ισχύει μέχρι ενός ορίου. Το αν είναι πράγματι ασφαλή, εξαρτάται από τον ορισμό του ασφαλούς. Οι μελέτες που οδήγησαν στην έγκριση από τον FDA απέκλεισαν τον κίνδυνο καρκίνου για συγκεκριμένες ποσότητες αλλά δεν ξέρουμε τι επίδραση έχουν αυτές οι ουσίες όταν λαμβάνονται για πολλά χρόνια.

Και δεν είναι μόνο ο καρκίνος. Το 2009, η Multiethnic Study of Atherosclerosis, βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ποτών διαίτης συσχετίστηκε με 36% μεγαλύτερο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και 67% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. 

Διαβάστε ακόμη...