Βρετανοί γιατροί οι οποίοι επινόησαν το τεστ, επισημαίνουν ότι όσοι πίνουν τακτικά λ.χ. τρία ή τέσσερα μπουκάλια κρασί την εβδομάδα, είναι σε σημαντικό κίνδυνο και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί με το «κιτ» της συγκεκριμένης αιματολογικής εξέτασης. Το τεστ μπορεί, μάλιστα, να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο σε άτομα που δεν γνωρίζουν ποια είναι τα όρια της ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ.
Συνήθως, οι βλάβες στο ήπαρ γίνονται αντιληπτές μόνο όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο, όταν δηλαδή έχει αρχίσει να εμφανίζεται ηπατική ανεπάρκεια.
Από τη στιγμή που ο ασθενής θα φτάσει στο νοσοκομείο με πόνους, το συκώτι μπορεί να είναι πολύ σημαδεμένο. Ακόμη, μάλιστα, και αν σταματήσει εντελώς να πίνει, ίσως ήδη να είναι πολύ αργά και τελικά πεθάνει από επιπλοκές του ήπατος κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.
Το νέο αιματολογικό τεστ μπορεί να δώσει μια πρόωρη «χρωματική» προειδοποίηση για την κατάσταση του ήπατος. Εάν το τεστ βγει «πράσινο» σημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια βλάβη. Εάν βγει σε χρώμα «πορτοκαλί» σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες 50:50 να έχει σημειωθεί βλάβη, ενώ εάν βγει «κόκκινο» σημαίνει ότι το ήπαρ έχει σίγουρα υποστεί βλάβη και, ενδεχομένως, ανεπανόρθωτη.
Η συγκεκριμένη εξέταση συνδυάζει ένα ηπατικό τεστ ρουτίνας που ήδη γίνεται από τους γιατρούς, και ενός άλλου που μετρά την ίνωση, δηλαδή το επίπεδο των ουλών στο ήπαρ.
Οι δοκιμές
Για να το δοκιμάσουν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον εξέτασαν περισσότερους από 1.000 ασθενείς.
Οι μελέτες έδειξαν ότι η χρωματική καταγραφή της κατάστασης του ήπατος αποδείχτηκε πολύ καλός παράγοντας για την πρόληψη και την πρόγνωση της νόσου. Κατ΄ αρχήν, οι μισοί από τους ηπατικούς ασθενείς είχαν κόκκινη ένδειξη στο τεστ,
Από αυτούς, περίπου το ένα τέταρτο έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Αντίθετα, οι ασθενείς με πράσινη ένδειξη στο τεστ δεν εμφάνισαν την παραμικρή επιπλοκή και, φυσικά, κανείς τους δεν πέθανε από ηπατική βλάβη.
Η ίδια ιατρική ομάδα ερευνά, επίσης, πώς μπορεί το τεστ να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λ.χ. ως οικιακή αιματολογική εξέταση, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι γνωρίζοντας κανείς ποια είναι η κατάσταση του ήπατός του λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να τον βοηθήσει να αλλάξει συνήθειες.
Είναι ενδεικτικό ότι το ένα τρίτο όσων είχαν «καθαρό» συκώτι, δηλαδή πράσινη ένδειξη στο τεστ, έκοψαν εντελώς το ποτό, προκειμένου να μην αλλάξει μελλοντικά σε πορτοκαλί ή κόκκινο. Και ακόμη, πάνω από τα δύο τρίτα των ατόμων με πορτοκαλί ή κόκκινη ένδειξη, περιόρισαν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ, με την ελπίδα να περάσουν κάποια στιγμή στην πράσινη ζώνη ή, έστω, να καθυστερήσουν τις ηπατικές βλάβες.
Ο Δρ Νικ Sheron, ο οποίος επινόησε το τεστ, αναφέρει: «Είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους ανθρώπους. Με το τεστ, μπορούμε να τους προειδοποιήσουμε. Να τους πούμε λ.χ. ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες να έχετε ένα σημαδεμένο συκώτι, και ότι μπορεί να πεθάνετε από ηπατικές βλάβες μέσα στην επόμενη πενταετία εάν δεν κόψετε τώρα την κατανάλωση αλκοόλ. Θεωρούμε ότι για τους περισσότερους ασθενείς είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να σταματήσουν να πίνουν ή τουλάχιστον να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ασφαλή επίπεδα».
Πηγή: cosmedic.gr