Τέσσερα οφέλη του ελαιολάδου σύμφωνα με την επιστήμη

Το ελαιόλαδο είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής, το διαμάντι για την υγεία μας. Ειδικά, το έξτρα παρθένο, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, όπως π.χ. οι καρδιοπάθειες. Ακολουθούν παρακάτω τα πέντε κυριότερα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά

Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό έλαιο που παράγεται από τις ελιές, τον καρπό του δέντρου ελιά. Περίπου το 14% του ελαιολάδου είναι κορεσμένο λίπος, ενώ το 11% είναι πολυακόρεστο, όπως είναι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, και αυτό φτάνει έως και το 73% της συνολικής περιεκτικότητας του ελαιολάδου. Μελέτες δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικές επιδράσεις στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά σε υψηλή θερμότητα, καθιστώντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα.

Περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό. Εκτός από τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα, περιέχει βασικές ποσότητες βιταμινών Ε και Κ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Επίσης καταπολεμούν τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης του αίματος από την οξείδωση – δύο οφέλη που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πιστεύεται πως η χρόνια φλεγμονή αποτελεί μια βασική αιτία ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Alzheimer, η αρθρίτιδα και ακόμη και η παχυσαρκία. Ένας από τους κύριους λόγους που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται τόσο σημαντικό για την υγεία είναι ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Τα κύρια αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά του προκαλούνται από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Βασικό μεταξύ αυτών είναι η ελαιοκάνθηl, που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με την ιβουπροφαίνη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η ελαιοκάνθη σε 3,4 κουταλιές (50 ml) εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με το 10% της δόσης ιβουπροφαίνης για ενήλικες. Η έρευνα προτείνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Μία μελέτη έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου μπορούν να αναστείλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονή.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας, είτε λόγω θρόμβου είτε λόγω αιμορραγίας. Στις αναπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια συχνή αιτία θανάτου. Η σχέση μεταξύ ελαιολάδου και κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μελετηθεί εκτενώς. Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών σε 841.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Σε μια άλλη ανασκόπηση σε 140.000 συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωναν το ελαιόλαδο είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από αυτούς που δεν το έκαναν.

Το ελαιόλαδο δεν συνδέεται με την παχυσαρκία

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων λίπους προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, με ευνοϊκές επιδράσεις στο σωματικό βάρος. Σε 30μηνη μελέτη σε περισσότερους από 7.000 ισπανόφωνους φοιτητές, η κατανάλωση πολλών ελαιόλαδων δεν συνδέθηκε με αυξημένο βάρος.

Τα πλήρη οφέλη που έχει το ελαιόλαδο είναι:

  • Εμποδίζει το εγκεφαλικό
  • Δυναμώνει την καρδιά
  • Χαρίζει λεία, απαλά μαλλιά
  • Ρίχνει την χοληστερίνη
  • Καταπολεμά την ακμή
  • Ενισχύει τα εύθραυστα νύχια
  • Εμποδίζει τον διαβήτη
  • Ενυδατώνει το δέρμα
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
  • Αναπλάθει τα ξηρά / σκασμένα άκρα
  • Διευκολύνει την πέψη
  • Συμβάλλει στη μείωση της επίδρασης του αλκοόλ
  • Κινητοποιεί το έντερο

Διαβάστε ακόμη...