Τέρμα στο φιλί της ζωής βάζουν επιστήμονες

 
Είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν πραγματικά πως γίνεται σωστά μια προσπάθειά καρδιακής αναζωογόνησης, λ.χ. σε κάποιον που παθαίνει αναπνευστικό επεισόδιο και χάνει τις αισθήσεις του.


Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι μπερδεύουν τις ανάσες που πρέπει να εμφυσήσουν με το φιλί της ζωής, αλλά και τις μαλάξεις στο στήθος του πάσχοντα.

Ο φόβος, μάλιστα, μήπως δοθούν λάθος ανάσες, αποτρέπει τους περισσότερους από εμάς από το να επιχειρούμε να δώσουμε το φιλί της ζωής. Να όμως τώρα που έρχονται κάποιοι ιάπωνες πνευμονολόγοι να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Ξεχάστε το φιλί της ζωής, μας λένε και εξηγούν το γιατί:

Ένας ασθενής ο οποίος δέχεται μόνο μαλάξεις στο στήθος, λ.χ. μετά από καρδιακή ανακοπή, έχει δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει- και μάλιστα χωρίς να σημειωθούν και εγκεφαλικές βλάβες- απ΄ ό,τι εάν του έκαναν μαλάξεις μαζί με φιλί της ζωής!

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές από την Ιαπωνία, το σώμα, μετά από μια ανακοπή, έχει αποθέματα οξυγόνου για μερικά λεπτά της ώρας.

Μέχρι να έρθει, λοιπόν, ιατρική βοήθεια, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κυκλοφορία του οξυγόνου που υπάρχει ακόμη μέσα στο σώμα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε στον ασθενή μαλάξεις στο στήθος. Το φιλί της ζωής, σε τέτοιες περιπτώσεις, μάλλον μοιάζει με χάσιμο χρόνου.

Εν τούτοις, το φιλί της ζωής εξακολουθεί να θεωρείται σωτήριο σε περιπτώσεις πνιγμού από νερό ή κατάποσης ξένου σώματος που φράσσει τους αεραγωγούς.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *