Τελικά όχι μόνο είναι άχρηστες οι βιταμίνες, αλλά ίσως μας κάνουν και κακό

Όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο για να έχουμε ενέργεια και δύναμη: Να τρώμε καλά, να γυμναζόμαστε και να παίρνουμε βιταμίνες! Σωστά; Ή μήπως λάθος;

Εδώ και δεκαετίες, όλες οι έρευνες έχουν αποτύχει να βρουν οποιαδήποτε σημαντική απόδειξη ότι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα κάνουν έστω και λίγο καλό στον οργανισμό μας.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, πρόσφατες μελέτες τείνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού διαπίστωσαν ότι ορισμένες βιταμίνες μπορεί τελικά να κάνουν κακό στην υγεία μας.

Αρκετές από αυτές έχουν συνδεθεί με αύξηση σε ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ άλλες έχουν συνδεθεί με την αύξηση του κινδύνου άλλων ασθενειών, όπως για παράδειγμα να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά!

Και μια μεγάλη νέα μελέτη από χθες Τετάρτη (που δημοσίευσε το Business Insider) μας δείχνει ότι παρά την αυξανόμενη γνώση που λαμβάνουμε για κάποια πράγματα και την συνεχή πληροφόρηση για κάποια άλλα, οι συνήθειες μας κατά την τελευταία δεκαετία, έχουν μείνει ίδιες και απαράλλακτες!

Δεν αλλάζουμε δηλαδή με τίποτα αυτά που μάθαμε από τους γονείς μας, τους φίλους μας ότι και να διαβάσουμε ότι και να μας πουν επιστήμονες.

Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα γενικό φαινόμενο.

Άλλη συζήτηση μεγάλη.

Ας μείνουμε στο θέμα, το οποίο είναι ότι δεν χρειαζόμαστε βιταμίνες και συμπληρώματα για να αντέξουμε την δουλειά, να αντέξουμε το διάβασμα, να αντέξουμε την γυμναστική.

Και γιατί δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά;

Γιατί πολύ απλά αν τρως ισορροπημένα δεν χρειάζεσαι να παίρνεις έξτρα πολυβιταμίνες, αν τρως φρούτα δεν χρειάζεσαι αντιοξειδωτικά και έξτρα βιταμίνη C, αν τρως σολωμό ή τόνο δεν χρειάζεσαι βιταμίνη Β3 και αν τρως γιαούρτι δεν χρειάζεσαι προβιοτικά.

Για να μην μιλήσουμε καλύτερα για υαλουρονικό και αλόες βέρες…

Διαβάστε ακόμη...

5 Σχόλια

 1. Ο/Η Στάθης Ζωγραφάκης λέει:

  To άρθρο σας ανατρέπεται από την προτελευταία φράση: «Γιατί πολύ απλά αν τρως ισορροπημένα δεν χρειάζεσαι να παίρνεις έξτρα
  πολυβιταμίνες, αν τρως φρούτα δεν χρειάζεσαι αντιοξειδωτικά και έξτρα
  βιταμίνη C, αν τρως σολωμό ή τόνο δεν χρειάζεσαι βιταμίνη Β3 και αν τρως
  γιαούρτι δεν χρειάζεσαι προβιοτικά.» Προφανώς δεν έχουν όλοι μια ισορροπημένη διατροφή και γιαυτό παίρνουν έξτρα βιταμίνες. Αυτή όμως την εκδοχή όμως δεν την εξετάζετε, όπως επίσης δεν εξετάζετε και την περίπτωση ο οργανισμός να χρειάζεται έξτρα βιταμίνες καθώς παρουσιάζει δυσλειτουργίες στην απορρόφηση ή εκμετάλλευση κάποιων βιταμινών, όπως προκύπτει από σχετικές αιματολογικές εξετάσεις που δείχνουν ελλείψεις σε βιταμίνες. Τι να κάνουμε λοιπόν όταν έχουμε κάποιες ελλείψεις; Να μην καταναλώνουμε έξτρα βιταμίνες, για την αναπλήρωση τους;

  • Ο/Η Nick Sforos λέει:

   Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα τρόφιμα πλέον δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία που είχαν πριν 50 χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς (δεν δίνω συνδέσμους για να μην θεωρηθεί διαφήμιση -με μια μικρή έρευνα στο google ο καθένας μπορεί να αντλήσει τα σχετικά στοιχεία) η θρεπτικότητα των τροφών έχει μειωθεί σημαντικά. Σε σχετικές ομιλίες αναφέρεται ενδεικτικά ότι η θρεπτικότητα μιας ντομάτας πριν 50 χρόνια ενδέχεται να ισοδυναμεί με 30 σημερινές ντομάτες! Ποιός μπορεί να φάει 30 ντομάτες σε ένα γεύμα;

   • Ο/Η Στάθης Ζωγραφάκης λέει:

    Aυτό υποψιάζομαι ότι έγινε στην προσπάθεια των εταιρειών για μεγάλη παραγωγή και αποφυγή των ζιζανίων και ζωυφίων, που προκαλούν μεγάλες ζημιές στα λαχανικά και φρούτα. Προσπαθώντας λοιπόν να εμποδίσουν τα διάφορα ζωύφια να τρώνε τους καρπούς, μείωσαν τη γεύση και το άρωμα, των καρπών, που τα προσήλκυε, με αποτέλεσμα να τα καταστήσουν άχρηστα και για τους ανθρώπους.

    • Ο/Η Nick Sforos λέει:

     Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντα: «…Η υπερ-γεωργία, η εξάντληση του εδάφους, τα βιομηχανικά λιπάσματα, οι υβριδικές καλλιέργειες και οι γενετικές αλλοιώσεις μειώνουν συνεχώς τα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και στα λαχανικά…»

 2. Ο/Η Nick Sforos λέει:

  Επίσης, μια γενικότερη πρόταση. Όπως επώνυμα κάνουμε τα σχόλιά μας, καλό θα ήταν επώνυμα να κάνετε και εσείς την αρθρογράφησή σας. Είναι εύκολο να κλείνετε το άρθρο σας με σχόλια του τύπου: «Για να μην μιλήσουμε καλύτερα για υαλουρονικό και αλόες βέρες…» όταν ‘κρύβεστε’ πίσω από την υπογραφή ‘Admin’. Το τελευταίο σας σχόλιο είναι προσωπική τοποθέτηση και καθόλου ενημέρωση, δεν παρέχει πηγές, δεν παρέχει στοιχεία. Αν θέλετε να κάνετε τέτοια σχόλια να αφήνετε και το όνομά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *