Τελετή παράδοσης – παραλαβής Υπουργείου Υγείας

Σήμερα, Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Υγείας στον νέο Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από την απερχόμενη υπηρεσιακή Υπουργό Αναστασία Κοτανίδου, παρουσία του νέου Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, και του νέου Υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Από την πλευρά της η απερχόμενη Υπουργός Αναστασία Κοτανίδου δήλωσε τα ακόλουθα: «Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τον καινούριο Υπουργό Υγείας τον κύριο Χρυσοχοΐδη. Ένας πολύ έμπειρος πολιτικός και ευελπιστώ ότι το Υπουργείο Υγείας θα δει και καλύτερες μέρες από αυτές που έχει δει μέχρι τώρα. Όταν πριν από ένα μήνα μου προτάθηκε να αναλάβω τη θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Υγείας, για μένα αυτό ήταν μεγάλη τιμή. Στην αρχή ήμουνα διστακτική, όμως εντάξει, είπα ότι μικρό είναι το χρονικό διάστημα, όλο και κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε στο Υπουργείο Υγείας και έτσι σήμερα φτάσαμε ένα μήνα μετά, περάσαμε ένα μήνα όχι πολύ εύκολο.

Είχαμε διάφορα προβλήματα τα οποία χάρη σε όλους εσάς καταφέραμε και τα διεκπεραιώσαμε ομαλά, για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, τον κύριο Θεμιστοκλέους, τον κύριο Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον κύριο Μπούμπα, τον κύριο Παπαευσταθίου, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ ο οποίος βοήθησε πάρα – πάρα πολύ σε αυτό το μήνα για να ξεπεράσουμε κάποια θέματα που έχουν προκύψει.

Δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω. Άλλη μία φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και να δώσω το λόγο στον κύριο Χρυσοχοΐδη».

Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισήμανε τα ακόλουθα:«Ξεκινάμε κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι τη νέα κυβερνητική θητεία με μια εξαιρετικά ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά και με τη διακηρυγμένη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες ανάγκες της χώρας και των πολιτών που στηρίζονται βασικά σε τρεις πυλώνες, τον πυλώνα της ασφάλειας, της εθνικής ασφάλειας, τον πυλώνα της ανάπτυξης και τον πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Η Κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία υπηρέτησε αυτές τις πολιτικές με αφοσίωση, με συνέπεια, με αποτελεσματικότητα, για αυτό και επιβραβεύτηκε από τους πολίτες.

Παρόλα αυτά, πολλά και κρίσιμα παραμένουν ανεπίλυτα που ταλαιπωρούν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και αυτοί που πραγματικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τις υπηρεσίες και τη συνδρομή του κοινωνικού κράτους, έχουν αναμονές.

Η κοινωνική συνοχή και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί για εμάς υψηλή πολιτική προτεραιότητα. Εγώ πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας μιας λαϊκής και δίκαιης πολιτικής.
Αν θέλετε, αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής διεργασίας και της δημοκρατίας μας. Για αυτό και ο Πρωθυπουργός σε όλες τους τις ομιλίες προεκλογικά ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα το ζήτημα της δημόσιας υγείας, πράγμα που αναδεικνύεται και σε προσωπικό του στοίχημα.

Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ένα στοίχημα ίσως το μεγαλύτερο της 2ης θητείας μας. Μιλάμε για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Μια πολιτική που θα εξασφαλίσει πραγματικά ισότητα στην πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Δυστυχώς, η διαχείριση της πανδημίας που υπήρξε για σχεδόν τρία χρόνια εκ των πραγμάτων μία εθνική προτεραιότητα είχε ως αποτέλεσμα πολλές πλευρές αυτού του διαχρονικού κρίσιμου ζητήματος να μην έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη.

Το Εθνικό Σύστημα δοκιμάστηκε στα χρόνια της πανδημίας, αναδείχθηκαν από τη μια μεριά οι δυνατότητές του με κυρίαρχο στοιχείο τις αρετές του ανθρώπινου δυναμικού, τους εργαζόμενους δηλαδή, αλλά ταυτόχρονα και οι ελλείψεις του και αδυναμίες του.

Ωστόσο έγιναν σημαντικά βήματα, οι δαπάνες του ΕΣΥ ανέρχονται σε 5,2 δις ευρώ από 3,9 που ήταν την προηγούμενη περίοδο. Το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό που υπηρετεί κατά αρκετές χιλιάδες σήμερα είναι περισσότερο σε σχέση με πριν και ταυτόχρονα έχουμε σχεδόν διπλάσιες μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, σημειώνονται καθυστερήσεις και αναμονές στις εγχειρήσεις, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ πολλές φορές στα επείγοντα περιστατικά.

Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 κέντρων υγείας, προγραμματίζονται 10 χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού κυρίως νοσηλευτών, προτεραιότητα επίσης αποτελεί και η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε όπως γίνεται με τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού να επεκταθούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις παντού, να φτάσουν δηλαδή σε ένα επίπεδο ώστε η πρόληψη να αφορά όλους τους πολίτες και για όλα τα σοβαρά νοσήματα, με ηλεκτρονικά και γρήγορα ραντεβού, χωρίς κανένα κόστος.

Η μεταρρύθμιση του Εθνικού συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ο νέος υγειονομικός χάρτης και η οργανωτική αναδιάταξη των δομών διακυβέρνησης, η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας Σπύρος Δοξιάδης, το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, η μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και εθισμών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα υγείας και οι μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγείας, αποτελούν τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες της πολιτικής μας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες, ταχύτερες οι διακομιδές ασθενών με προσθήκη πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων.
Έχει εξασφαλιστεί για όλα τα παραπάνω το ποσό του 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή περίπου το 8% των συνολικών δαπανών του, των πόρων του, προορίζεται να διοχετευθεί σε επενδύσεις στην υγεία.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, για να παραλάβουμε τη σκυτάλη από την Υπουργό Υγείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης Αναστασία Κοτανίδου. Μια άξια επιστήμονα που υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας πολλά χρόνια, με συνέπεια, με πείσμα, με αυτοθυσία, με αποτελεσματικότητα, δημιουργώντας στους νεότερους επιστήμονες το πρότυπο του επιστήμονα, του γιατρού, που είναι αφοσιωμένος στο κοινωνικό σύνολο.

Και την ευχαριστούμε γι΄ αυτό, όπως την ευχαριστούμε και για την συμμετοχή της αυτό το μήνα στην τόσο κρίσιμη περίοδο τη μεταβατική, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Αποτελεί ευκαιρία σήμερα με αυτή την αφορμή να της αποδώσουμε της κυρίας Κοτανίδου μια δημόσια αναγνώριση του σπουδαίου έργου που επιτελεί, καθώς και την διαχείριση των ημερών αυτών που λύθηκαν αρκετά προβλήματα όπως είναι γνωστό, που δυστυχώς υπήρχαν, προέκυψαν και λύθηκαν με τρόπο αποτελεσματικό υπέρ των ασθενών και υπέρ των δομών υγείας.
Κυρίες και κύριοι, η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου για το κρίσιμο αυτό Υπουργείο στην καίρια αυτή στιγμή είναι για εμένα ταυτόχρονα ύψιστη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη.
Στην πολιτική μου διαδρομή έχω εργαστεί σκληρά με αφοσίωση, πάντα έσκυβα το κεφάλι για να συμβάλλω στη βελτίωση της ζωής των πολιτών από όποια θέση ευθύνης αξιώθηκα να υπηρετήσω.
Το ίδιο λοιπόν θα κάνω και τώρα με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, με αφοσίωση, με σκληρή δουλειά για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η Υγεία.

Δύναμή μου πάντα ήταν οι άνθρωποι, οι άξιοι συνεργάτες, οι αφοσιωμένοι και ικανοί δημόσιοι λειτουργοί, οι άνθρωποι του καθήκοντος.

Με αυτούς θα πορευτώ και τώρα με αξιοκρατία, συμπαραστάτης των αναγκών τους, μαζί με τους εργαζόμενους. Συμπόρευση με τους εργαζόμενους. Αλλά ταυτόχρονα με τον πήχη και το φρόνημα ψηλά για να επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο είναι πάντα οι άνθρωποι, είναι οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό, το διοικητικό, το τεχνικό όλοι αυτοί που συμμετέχουν καθημερινά σε αυτό τον αγών και θα συμμετάσχουν για να ξαναβάλουμε νέα θεμέλια πιο υγιή, πιο σύγχρονα για να έχουμε ένα νέο εθνικό σύστημα υγείας.

Σε αυτή την πορεία που ξεκινάμε δεν είμαι μόνος. Εκτός από την ολόθερμη υποστήριξη του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του είμαστε μια ομάδα που όρισε ο Πρωθυπουργός ως ηγεσία και αποτελείται από την απούσα σήμερα λόγω Covid άξια αναπληρώτρια Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη. Μια πολύ γνωστή σας στο Υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια. Και άρα έμπειρη να συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά το έργο στον τομέα της δημόσιας υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας όπου έχουμε να κάνουμε όπως είπα πολύ σημαντικά πράγματα και πολύ καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα της πρόληψης.

Τον Μάριο Θεμιστοκλέους, τον άνθρωπο που ως Γενικός Γραμματέας τον παρακολούθησα προσωπικά, συμμετείχα προσωπικά στον αγώνα που έδωσε στη φάση της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα την ανάληψη ουσιαστικά στην πλάτη του, του γιγαντιαίου έργου του εμβολιασμού. Και τώρα καλείται να διαχειριστεί μεταξύ των άλλων κυρίως την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και όχι μόνο.

Ο επόμενος της ομάδας αλλά όχι έσχατος είναι ένας φίλος μου, συμπορευτής στην πολιτική πολλά χρόνια, άξιος επιστήμονας, ο έμπειρος πολιτικός που καλείται να διαχειριστεί μεταξύ των άλλων και αυτός τον κρίσιμο τομέα της ψυχικής υγείας όπου καθημερινά οι απαιτήσεις αυξάνονται.
Ο πήχης μπαίνει ψηλά και στον τομέα της ψυχικής υγείας ώστε να εναρμονιστούμε με τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές αλλά και να ενσωματώσουμε όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές και επιστημονικές μεθόδους στην ψυχική Υγεία. Είναι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Υποσχόμαστε λοιπόν και δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά, να εργαστούμε αποφασιστικά για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μας του Πρωθυπουργού αλλά και του ελληνικού λαού στην Κυβέρνηση που εξελέγη προχθές.

Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί και το εννοώ το όλοι μαζί. Όλοι, εργαζόμενοι και ηγεσία προς τους στόχους μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε.

Σας εύχομαι όλους καλή δύναμη, εμπρός όλοι μαζί να νικήσουμε σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση που ξεκινάμε για να δώσουμε στον ελληνικό λαό το πιο πολύτιμο αγαθό που είναι η Υγεία.
Ευχαριστώ πολύ, καλή δύναμη. Να είστε καλά»

Διαβάστε ακόμη...