Ταχύτατο τεστ προσδιορίζει την ομάδα αίματος σε λιγότερο από μισό λεπτό

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ταχύτατο και σχεδόν 100% ακριβές τέστ αίματος πάνω σε χαρτί με ένα «τσιπάκι», το οποίο -χωρίς τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού- μπορεί να προσδιορίσει την ομάδα αίματος σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα.

Μετά την ανάλυση 3.550 κλινικών δειγμάτων αίματος, το τεστ εμφάνισε ποσοστό ακρίβειας πάνω από 99,9%.
Οι μόνες του ανακρίβειες αφορούσαν πολύ σπάνιες ομάδες αίματος. Αλλά με λίγο περισσότερο χρόνο (όχι πάνω από δύο λεπτά), το τεστ εντοπίζει και τις ασυνήθιστες ομάδες αίματος.

Αντίθετα με τα παραδοσιακά τεστ για την ομάδα αίματος, τα οποία είναι αργά (τουλάχιστον δέκα έως 20 λεπτά) και απαιτητικά από τεχνική άποψη (χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι το αίμα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο), το νέο τεστ γίνεται επί τόπου και με δύο απλά βήματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ιατρική εξειδίκευση.

Αρκεί μια σταγόνα αίματος να τοποθετηθεί πάνω στο χαρτί και τα αποτελέσματα προκύπτουν από τις χρωματικές αλλαγές πάνω στη μεμβράνη του χαρτιού που περιέχει αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αναγνωρίζουν τους χαρακτηριστικούς βιοδείκτες (αντιγόνα) κάθε διαφορετικού τύπου αίματος, που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων.

Η γνώση της ομάδας αίματος είναι ζωτική σε περίπτωση μετάγγισης.
Το τεστ κρίνεται ιδανικό για συνθήκες ανάγκης, όπως πολεμικές ζώνες, φυσικές καταστροφές, απομονωμένες περιοχές κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χονγκ Ζανγκ του Τρίτου Στρατιωτικού Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, εκτιμούν ότι το νέο τεστ θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε ένα έως δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *