Ταλαιπωρία διαρκείας στα νοσοκομεία της χώρας

Την καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία, τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και τους ασθενείς που στοιβάζονται στις ουρές περιμένοντας για πρώτο ραντεβού καταγράφουν σε ρεπορτάζ τους «Τα Νέα».

Σημειωτέον ότι τον Σεπτέμβριο ανεβαίνει η αυλαία της αξιολόγησης των διοικητών του ΕΣΥ μεταξύ άλλων οι διοικητές των νοσοκομείων θα κριθούν για τον χρόνο αναμονής των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (να μην ξεπερνά τις δυόμισι ώρες), τις λίστες για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ οι επιδόσεις τους θα κριθούν και από τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ αλλά και από τις αναμονές για «ψυχρά» χειρουργεία (π.χ. αρθροπλαστικές και καταρράκτης δεν πρέπει να ξεπερνούν τους έξι μήνες).

Με τον τρόπο αυτόν η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών.

Ωστόσο, η «αυτοψία» της εφημερίδας σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας αποδεικνύει ότι οι διοικητές παλεύουν με στόχους-φαντάσματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που λυγίζουν το ΕΣΥ στο σύνολό του.

Ευαγγελισμός – Δέκα ώρες αναμονή στα Επείγοντα

Το νοσοκομείο-πυλώνας στο κέντρο της Αθήνας δέχεται στην εφημερία κατά μέσο όρο 1.200-1.300 ασθενείς. Ακόμη και το καλοκαίρι, εξακολουθούν να είναι ασφυκτικές, με τους ασθενείς να αγγίζουν τους 1.000 κατά μέσο όρο.

Μοιραία, οι εισαγωγές τις «σκληρές» μέρες φτάνουν και τις 250, με τους ασθενείς να περιμένουν ακόμη και δέκα ώρες – από την είσοδό τους στο νοσοκομείο έως ότου να διεκπεραιωθούν οι εξετάσεις που θα οδηγήσουν στην τελική γνωμάτευση. Ο απαρχαιωμένος ή ελλιπής εξοπλισμός σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού ροκανίζουν την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Το παράδειγμα του βιοχημικού εργαστηρίου είναι ενδεικτικό: τις ημέρες που ο Ευαγγελισμός εφημερεύει, από τους πέντε αναλυτές λειτουργούν μόνο οι δύο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων.

Γ. Γεννηματάς – Για οφθαλμίατρο περάστε του χρόνου

Το νέο έτος είναι το αμέσως επόμενο διαθέσιμο ραντεβού για τα πρωινά ιατρεία της Α’ Οφθαλμολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου στη Λεωφόρο Μεσογείων. Για την ακρίβεια, οι ενδιαφερόμενοι που κάλεσαν στις 23 Αυγούστου πληροφορήθηκαν ότι ο γιατρός θα τους εξετάσει ύστερα από πέντε μήνες – δηλαδή στις 31 Ιανουαρίου. Οι ασθενείς αυτοί φαίνεται, πάντως, να είναι πιο τυχεροί από εκείνους που αναζητούν νευρολόγο στο ίδιο νοσοκομείο. Τα ραντεβού του 2017 έχουν ήδη κλείσει, χωρίς να έχει κατατεθεί πρόγραμμα για το 2018.

Με υπομονή, όμως, πρέπει να οπλίζονται και τα έκτακτα περιστατικά, αφού σε κάθε εφημερία συνωστίζονται κατά μέσο όρο 1.200-1.300 ασθενείς περιμένοντας ακόμη και οκτώ ώρες για να λάβουν τελική γνωμάτευση.

Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Εφιάλτης οι κλειστές μονάδες Εντατικής

Ο κανόνας των εξοντωτικών συνθηκών – τόσο για το προσωπικό του ΕΣΥ όσο και για τους ασθενείς – ισχύει και στο νοσοκομείο της Νίκαιας, εκεί όπου μόλις το 60% των οργανικών θέσεων για νοσηλευτές και βοηθητικό, υγειονομικό προσωπικό είναι καλυμμένο. «Από το δυναμικό μας λείπουν και 50 ειδικευμένοι γιατροί» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου.

Η κατάσταση πάντως είναι ακόμη χειρότερη στους ειδικευμένους γιατρούς – το «στήριγμα» κατά γενική ομολογία των κλινικών – καθώς οι νέοι γιατροί αποτελούν είδος προς εξαφάνιση από όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ο ίδιος αντιμετωπίζει τις ελλείψεις στην εντατική θεραπεία ως τη μαύρη τρύπα που ρουφάει την ποιότητα των υπηρεσιών στο ΕΣΥ. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται στη διάθεση των ασθενών μόλις 11 κλίνες ΜΕΘ από τις συνολικά 16, όταν θα έπρεπε βάσει των αναγκών να λειτουργούν 60.

ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Ένας νοσηλευτής για 50 ασθενείς

Με απαρχαιωμένο εξοπλισμό παλεύουν οι εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα νοσοκομεία-πυλώνες στη Θεσσαλονίκη με δυναμικότητα 680 οργανικών κλινών. Ο αγγειογράφος που μετρά δύο δεκαετίες ζωής βγαίνει συχνά εκτός λειτουργίας, ενώ στο πανεπιστημιακό νοσηλευτικό ίδρυμα ο μαγνητικός τομογράφος εγκαινιάστηκε πριν από 15 χρόνια.

Δεν πρόκειται πάντως για μυστικό: οι εργαζόμενοι είχαν επισημάνει στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο, ότι δεν έχουν ανανεωθεί ούτε καν τα πιεσόμετρα που αγοράστηκαν προ δεκαετίας τουλάχιστον.

Νοσοκοµείο Ζακύνθου – Από το χειρουργείο στο ελικόπτερο…

Το πρόβλημα των χειρουργείων που επί μήνες απασχόλησε την επικαιρότητα δεν είναι το μοναδικό αγκάθι για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Τα δεδομένα καταγράφουν μια ασφυκτική καθημερινότητα – ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – καθώς κλινικές πρώτης γραμμής όπως είναι η Παθολογική, η Ορθοπεδική και η Χειρουργική έχουν πληρότητα 100%-120%. Μοιραία οι γιατροί αναγκάζονται να ακολουθούσουν το παράδειγμα μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής, φιλοξενώντας ασθενείς σε άλλες (άσχετες με την πάθησή τους) κλινικές.

Και παρόλο που το νοσοκομείο αποτελεί στολίδι – το σύγχρονο κτίριο όπου στεγάζεται άνοιξε τις πόρτες του το 2012 -, ήδη μετρά ζημιές, διότι η μαύρη τρύπα στα ταμεία του ΕΣΥ δεν αφήνει περιθώρια για συντήρηση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *