Ταιριάζουν με το αδυνάτισμα τα φρούτα και οι χυμοί;

 
Μικρά ή μεγάλα, με ή χωρίς κουκούτσια, γλυκά ή πιο ξινά, μας προσφέρουν μοναδική απόλαυση και πολλά απαραίτητα συστατικά. Τα φρούτα αλλά και οι χυμοί φρούτων μας δροσίζουν το καλοκαίρι.


Όμως, πόσο καλό κάνουν στη δίαιτά σου;

Φρούτα:

1. Είναι θρεπτικά; Αναμφισβήτητα! Τα φρούτα είναι καλή πηγή υδατανθράκων (φρουκτόζη, γλυκόζη κ.ά.), που μας δίνουν άμεση ενέργεια, και φυτικών ινών.

Έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (πάνω από 90%) και είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά, ουσίες με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

2. Πόσες θερμίδες έχουν; Λόγω του μεγάλου περιεχομένου τους σε νερό, η θερμιδική αξία των νωπών φρούτων είναι σχετικά μικρή και κυμαίνεται, ανάλογα με το φρούτο, από 45 έως 100 θερμίδες ανά 100 γρ. π.χ.: 1 μικρό ροδάκινο αποδίδει γύρω στις 37 θερμίδες, ενώ 1 φέτα καρπούζι (160 γραμμ.) κατά μέσο όρο 51 θερμίδες, όσες περίπου και 1/2 φλιτζάνι ρώγες σταφυλιού.

3, Να προτιμώ συμβατικά ή βιολογικά; Σαφώς βιολογικά, εφόσον εξακριβώσεις ότι είναι πιστοποιημένα. Συμβατικής καλλιέργειας που φέρουν το εθνικό σήμα πιστοποιημένης ποιότητας (AGROCERT) αποτελούν επίσης καλή επιλογή, γιατί ο τρόπος παραγωγής τους είναι πιο ελεγχόμενος.

4. Πόσα φρούτα πρέπει να τρώω καθημερινά;
3 έως 5 φρούτα ή στο σύνολο 300-400 γραμμ. είναι μια πολύ ικανοποιητική ποσότητα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να τρως ποτέ πολλά φρούτα μαζεμένα, ούτε ένα και μόνο είδος φρούτου καθημερινά – φρούτα διαφορετικού είδους και χρώματος έχουν διαφορετικά χρήσιμα συστατικά!

5. Να τα τρώω με τη φλούδα ή όχι;
Ναι, αν είμαστε σίγουροι για τη βιολογική προέλευσή τους και αφού πρώτα τα πλύνουμε καλά με ζεστό νερό και καθαρίσουμε τη φλούδα τους με το ειδικό μαλακό βουρτσάκι. Όχι όμως, αν είναι συμβατικής καλλιέργειας.

6. Ποια είναι τα πιο ασφαλή;
Τα χοντρόφλουδα φρούτα, όπως καρπούζι, πεπόνι, εσπεριδοειδή και μπανάνες, γιατί αφενός απορροφούν σημαντικά μικρότερη ποσότητα ρύπων, φυτοφαρμάκων και τοξικών, αφετέρου τα καθαρίζουμε αναγκαστικά από τη φλούδα τους.

Αντίθετα, τα φρούτα με λεπτή φλούδα, όπως ροδάκινα, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια, σταφύλια κ.λπ., είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ρύπανση (ατμοσφαιρική και υδροφόρου ορίζοντα) και στα χημικά που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργειά τους.

7. Φρούτα μετά το φαγητό ή όχι; Τα φρέσκα φρούτα είναι προτιμότερο να τρώγονται μόνα τους ως «σνακ» ή σε συνδυασμό με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς ή με ωμά λαχανικά σε σαλάτες.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η κατανάλωσή τους και ως επιδόρπιο, καθότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, φαίνεται ότι ελαττώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλεί ένα πλούσιο γεύμα.

8. Είναι καλό να τρώμε μόνο φρούτα το βράδυ αντί άλλου γεύματος; Μια φορά στο τόσο ναι, σε μόνιμη βάση προτιμότερο όχι! Περιέχουν πολλή φρουκτόζη, η οποία, εάν δεν καεί σχεδόν άμεσα, αποθηκεύεται ευκολότερα ως σωματικό λίπος.

Φυσικά, ισχύει η σχετικότητα: 2-3 φρούτα αποδίδουν πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με ένα σάντουιτς, μια πίτσα ή κάποιο γλυκό, συνεπώς είναι προτιμότερα!

9. Μπορούν να με βοηθήσουν να χάσω βάρος; Ναι, αν αντικαταστήσεις με φρούτα άλλα τρόφιμα, πιο υψηλοθερμιδικά και λιγότερο χρήσιμα, όπως π.χ. γλυκά, παγωτά, επιδόρπια, βιομηχανοποιημένα σνακ και έτοιμα μικρογεύματα.

Άλλωστε, τα περισσότερα φρούτα μεταφέρονται εύκολα χωρίς να αλλοιώνονται, οπότε μπορείτε να τα έχεις μαζί σου ακόμα και στην παραλία.

10. Θα με ωφελούσε η αποκλειστική φρουτοφαγία για μερικές μέρες; Όχι! Τέτοιου είδους διατροφικοί χειρισμοί, που συνήθως προτείνονται για «αποτοξίνωση», όπως π.χ. η εβδομαδιαία «σταφυλοθεραπεία», στερούν το σώμα από απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που δεν περιέχονται στα φρούτα, όπως π.χ. οι βιταμίνες Β, και μπορεί, μεταξύ άλλων αρνητικών συνεπειών, να επιφέρουν αύξηση και όχι μείωση των τοξινών στο αίμα.

Χυμοί:

Στυμμένος με τα χέρια μας ή τυποποιημένος; Με οποιαδήποτε μορφή κι αν καταναλωθούν οι χυμοί -φρέσκοι, εμφιαλωμένοι, σε κουτιά ή ακόμη έπειτα από κατάψυξη-, διατηρούν ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες.

Ο χυμός όμως που θα φτιάξουμε μόνοι μας και θα καταναλώσουμε άμεσα, σίγουρα περιέχει περισσότερες φυσικές βιταμίνες και φυτοθρεπτικά απ’ ό,τι ο αντίστοιχος συσκευασμένος, που, υφίσταται βιομηχανική επεξεργασία με σκοπό τη διατήρησή του για μεγάλο χρονικό διάστημα στα καταστήματα.

Επιπλέον, κάποιοι περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη (προσδιορισμός: «νέκταρ»), ενώ άλλοι φτιάχνονται από συμπυκνωμένους κατεψυγμένους χυμούς φρούτων.

Τυποποιημένος χυμός ή αναψυκτικό;
Χυμός! Στην πλειοψηφία τους οι τυποποιημένοι χυμοί δεν περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη, συντηρητικά, χρωστικές ή άλλες προσθετικές ύλες, π.χ. γλυκαντικά, όπως τα περισσότερα αναψυκτικά.

Χυμός ή φρούτο; Φρούτο! Έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το χυμό του, προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό, απαιτεί την καύση περισσότερων θερμίδων για να αφομοιωθεί, αυξάνει ηπιότερα το σάκχαρο του αίματος.

Πώς πρέπει να τους καταναλώνουμε;
Με μέτρο! Οι χυμοί φρούτων συμβάλλουν, ως τμήμα μιας ποικίλης διατροφής, στην καθημερινά απαιτούμενη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Δεν πρέπει όμως να υποκαθιστούν τα φρέσκα φρούτα ή να τους πίνουμε αντί για νερό και δεν επιτρέπεται να κάνουμε υπερβολές στην κατανάλωσή τους.

Πηγή: womenonly.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *