Τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να περιέχουν δηλητηριώδεις ουσίες

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το καστανό και το βιολογικό ρύζι που πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο τείνει να περιέχει σημαντικά περισσότερο αρσενικό από τις λευκές ανόργανες ποικιλίες του που θεωρούνται λιγότερο υγιεινές. Το αρσενικό βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα αλλά μπορεί να συμπυκνωθεί ιδιαίτερα στο ρύζι, ιδιαίτερα στο φλοιό. 

Η διασφάλιση του τι ακριβώς περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι γεμάτη από αυτά τα παράδοξα.

Ορισμένες ποικιλίες ψαριών μπορούν να περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδραργύρου, και συγκεκριμένα μεθυλυδραργύρου ο οποίος μπορεί να είναι τοξικός για τον άνθρωπο, προκαλώντας βλάβη στα νεφρά και επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και του βρέφους.

Τα επίπεδα του μεθυλυδραργύρου μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλά στα μεγάλα ψάρια που τρώνε άλλα ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το μάρλιν και ο τόνος.

Εν τω μεταξύ, τα ψάρια είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής που συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και αυξημένης χοληστερόλη. Τα λιπαρά ψάρια (όπως σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, πέστροφα και ρέγγα) είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και του βρέφους. Έτσι, οι περισσότεροι ενήλικες που τρώνε ψάρια συνιστάται να στοχεύουν τουλάχιστον σε δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Είναι γνωστό ότι οι φλούδες και οι σπόροι των φρούτων και των λαχανικών αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας στη διατήρηση της πεπτικής υγείας και στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η φλούδα των φυτών τείνει επίσης να περιέχει περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ευεργετικές «φαινολικές» ενώσεις από ό,τι η σάρκα.

Αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται μπορεί να συγκεντρώνονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα αν και οι πραγματικές ποσότητες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν πρέπει να τρώνε τη φλούδα. 

Αυτά τα παραδείγματα υπογραμμίζουν γιατί τα "πάντα με μέτρο" που συχνά βλέπουμε στις οδηγίες υγιεινής διατροφής φαίνεται να είναι η καλύτερη προσέγγιση. Όσο περισσότερους τύπους τροφίμων τρώμε, τόσο λιγότερα φυτοφάρμακα ή άλλους ρυπαντές καταναλώνουμε και, συνεπώς, μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα να βλάψουμε τον εαυτό μας. 

Διαβάστε ακόμη...