Ζήσης Ψάλλας
Η λήψη χολικών οξέων ή θεραπειών που ρυθμίζουν τα επίπεδα παραγωγής τους μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής που προκαλείται από την ψωρίαση, μια χρόνια πάθηση του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη από το University of California Davis Health.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology, υποδηλώνει ότι τα χολικά οξέα μπορούν να θεραπεύσουν την ψωρίαση σταματώντας τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού να παράγουν μια προφλεγμονώδη πρωτεΐνη γνωστή ως IL-17A και μπλοκάροντας την κίνηση των ανοσοκυττάρων στο σημείο της φλεγμονής.
«Οι μελέτες μας έδειξαν ότι τα χολικά οξέα ανέστειλαν σημαντικά τη φλεγμονή του δέρματος χωρίς να προκαλούν εμφανείς συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε ο Sam T. Hwang, καθηγητής και πρόεδρος δερματολογίας στο UC Davis Health.
Τα χολικά οξέα παράγονται στο συκώτι και εκκρίνονται στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου για να βοηθήσουν στην πέψη της τροφής. Ενώ τα περισσότερα χολικά οξέα επαναρροφούνται στο ήπαρ, ένα μικρό μέρος διαφεύγει στο κόλον. Εκεί, μετατρέπονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου σε δευτερογενή χολικά οξέα.
Ο Hwang και οι συνεργάτες του έδειξαν προηγουμένως ότι οι προφλεγμονώδεις δίαιτες, όπως αυτές που είναι πλούσιες σε λίπη και απλά σάκχαρα, αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τύπο των βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο, οδηγώντας πιθανώς σε αλλαγές στα επίπεδα των δευτερογενών χολικών οξέων.
Η ιντερλευκίνη-23 (IL-23) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Είναι υπεύθυνη για πολλές φλεγμονώδεις αυτοάνοσες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης. Σε μια από τις μελέτες τους, οι ερευνητές έκαναν ένεση σε ποντίκια με IL-23 για να προκαλέσουν μια απόκριση που μιμείται μια ασθένεια του δέρματος παρόμοια με την ψωρίαση.
Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με εικονικό φάρμακο, όλα τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με δευτερεύοντα χολικά οξέα είχαν λιγότερη ερυθρότητα, απολέπιση και πάχος αυτιού.
«Η χορήγηση χολικών οξέων ή η χρήση θεραπειών που ρυθμίζουν τη δράση των χολικών οξέων μπορεί να είναι ευεργετική για τον έλεγχο της ψωριασικής φλεγμονής», δήλωσε ο Zhenrui Shi, επισκέπτης βοηθός ερευνητής στο Τμήμα Δερματολογίας του UC Davis και συν-επικεφαλής της μελέτης. «Η εργασία μας παρέχει μια εξήγηση για αρκετές προηγούμενες μικρές πιλοτικές μελέτες συμπληρωμάτων χολικού οξέος από το στόμα σε ψωριασικούς ασθενείς που οδήγησαν σε βελτίωση της ψωρίασής τους».