Τα ωμέγα-3 μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με καρδιακές παθήσεις

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη διαπίστωσε ότι το DHA και το EPA, που χορηγούνται σε συνδυασμένο συμπλήρωμα σε συνταγογραφούμενα επίπεδα, βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους με στεφανιαία νόσο (ΣΝ). 

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου παρατηρήθηκαν όταν υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα και των δύο τύπων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν αναλύθηκαν μεμονωμένα, τα επίπεδα του DHA ήταν καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για τη γνωστική βελτίωση από το EPA, υποδηλώνοντας ότι η παρουσία ενός τύπου ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ήταν πιο σημαντική από το άλλο, κατέληξαν οι συγγραφείς.

Μια περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων θα παρουσιαστεί στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Η μελέτη περιελάμβανε 291 ενήλικες με ΣΝ. Ήταν κατά μέσο όρο 63 ετών και το 83% ήταν άνδρες. Κανένας δεν παρουσίασε προβλήματα με τη γνωστική λειτουργία στην αρχή της μελέτης. Στους μισούς χορηγήθηκαν 3,36 γραμμάρια EPA και DHA συνδυαστικά. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν τεστ γνωστικής λειτουργίας στην αρχή, ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας και στο τέλος των 30 μηνών. Τα τεστ μέτρησαν τη λεκτική ευχέρεια, τη γλώσσα και τη μνήμη, τον κινητικό συντονισμό και την ταχύτητα επεξεργασίας. 

Στη νέα ανάλυση, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις αλλαγές στα επίπεδα EPA και DHA στο αίμα των συμμετεχόντων που έλαβαν τα συμπληρώματα, για να δει εάν τα υψηλότερα επίπεδα καθενός από τα λιπαρά οξέα προέβλεπαν τις γνωστικές βελτιώσεις. Ενώ το υψηλότερο DHA ευθυγραμμίστηκε με την καλύτερη απόδοση σε γνωστικά τεστ, τα υψηλότερα επίπεδα EPA δεν φάνηκε να κάνει τη διαφορά -εκτός από τα άτομα που είχαν υψηλά επίπεδα DHA αρχικά, είπε η Welty.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι υψηλότερα σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, η πέστροφα λίμνης και ο τόνος. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Εξέδωσε μια επιστημονική σύσταση το 2019 λέγοντας ότι τα συνταγογραφούμενα συμπληρώματα ιχθυελαίου ήταν ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των τριγλυκεριδίων. Στην ίδια σύσταση προειδοποίησε τους καταναλωτές να μην λαμβάνουν συμπληρώματα που δεν υπόκεινται σε έλεγχο.

Διαβάστε ακόμη...