Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να μετριάσουν την “καταιγίδα κυτοκινών” της νόσου COVID-19

Ζήσης Ψάλλας

Τα ωμέγα-3, μπορούν να μετριάσουν το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ή ARDS, έναν τύπο αναπνευστικής ανεπάρκειας που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη φλεγμονή στους πνεύμονες.

Το ARDS μπορεί να παρατηρηθεί σε σοβαρή νόσο COVID-19 και έχει ονομαστεί επίσης "καταιγίδα κυτοκινών".  Αυτό συμβαίνει επειδή η απόκριση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται επιβλαβής, συμβάλλοντας σε πνευμονικό τραυματισμό και αναπνευστική ανεπάρκεια. Προκαλείται διαρροή υγρού από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων, με αποτέλεσμα οι κυψελίδες των πνευμόνων να γεμίζουν υγρό. Η είσοδος του οξυγόνου στις κυψελίδες μειώνεται και ο ασθενής χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη. 

Το ARDS συνδέεται με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στους ασθενείς που γίνονται δεκτοί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, φτάνοντας στο 12,5% όταν υποβάλλονται σε θεραπεία πάνω από 24 ώρες. Ο κίνδυνος ίσως μειώνεται με τη λήψη θρεπτικών συστατικών που στοχεύουν στο οξειδωτικό στρες (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε κλπ) και στη φλεγμονή.

Σχετικά με τη φλεγμονή, φαίνεται πως δρουν θετικά τρία ωμέγα-3 λιπαρά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), GLA γάμμα-λινολενικό οξύ και DHA (εικοσιδυoξενοϊκό οξύ). Τα EPA και DHA παράγουν μεταβολίτες που απενεργοποιούν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες.

Στους πνεύμονες, τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των λευκοκυττάρων και τη διαπερατότητα της κυψελιδικής τριχοειδούς μεμβράνης καθώς και την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών όπως οι ιντερλευκίνες 6, 8 και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων α (TNF-α). Επίσης, αυξάνουν την οξυγόνωση των πνευμόνων.

Το 2019, μια μετα-ανάλυση 10 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών σε 1.015 ασθενείς με ARDS έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μαζί με αντιοξειδωτικά, σε υψηλή δοσολογία, μειώνουν τη διάρκεια του μηχανικού αερισμού και την παραμονή στη ΜΕΘ παρέχοντας βελτιωμένη οξυγόνωση, αν και δεν καταγράφηκε διαφορά στη θνησιμότητα.

Διαβάστε ακόμη...