Tα βακτήρια που μεταφέρουν τα κουνούπια

Ζήσης Ψάλλας

Η αποφυγή των κουνουπιών και των τσιμπημάτων τους είναι πάντα μια καλή ιδέα. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας δείχνει ότι τα βακτήρια εξωτερικά των κουνουπιών μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για να τα αποφεύγετε. Η πρώτη στο είδος της μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, εξέτασε τόσο την εξωτερική επιφάνεια όσο και το εσωτερικό μικροβίωμα των κουνουπιών που βρέθηκαν σε σπίτια στην Ακτή Ελεφαντοστού της Αφρικής.

«Όταν εκτίθεσαι στα κουνούπια, ανησυχείτε για τη σίτιση με το αίμα σας», είπε ο R. Michael Roe, διακεκριμένος καθηγητής εντομολογίας και συγγραφέας της μελέτης. «Η υπόθεσή μας είναι ότι τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια με την προσγείωση πάνω σας ή με την αφόδευση σε επιφάνειες του σπιτιού, όπως κάνουν οι μύγες. Μπορεί να μην το κάνουν, αλλά κανείς δεν το έχει μελετήσει πριν».

Οι ερευνητές στο Centre Suisse de Recherches Scientifiques συνέλεξαν 79 ενήλικα θηλυκά κουνούπια Anopheles coluzzii από σπίτια σε μια ρυζοπαραγωγική επαρχία στην Ακτή Ελεφαντοστού. Τα κουνούπια στάλθηκαν στην Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, στις ΗΠΑ, για ανάλυση του μικροβιώματος μέσα και στις εξωτερικές επιφάνειες του σώματος. Μερικά από τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά.

«Βρήκαμε μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία εσωτερικά παρά εξωτερικά, κάτι που δεν ταίριαζε με ό,τι έχει βρεθεί με τις μύγες, για παράδειγμα», δήλωσε ο Loganathan Ponnusamy, ερευνητής εντομολογίας και συγγραφέας της εργασίας. «Ταυτόχρονα, βρήκαμε πολλές εξωτερικές βακτηριακές διαφορές μεταξύ των σπιτιών, αλλά όχι μεγάλη διαφορά εσωτερικά μεταξύ των σπιτιών, κάτι που είναι λογικό. Πολλά από αυτά που βρίσκονται εσωτερικά σχετίζονται με το νέκταρ ή το μέλι που καταναλώνεται καθώς τα κουνούπια αναζητούν τροφή σε εξωτερικούς χώρους».

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης -για πρώτη φορά- φρουκτοβάκιλλο, ο οποίος βρίσκεται γενικά σε πηγές νέκταρ όπως τα λουλούδια και οι κυψέλες, δείχνοντας ότι τα κουνούπια επισκέπτονται αυτά τα φυτά ή πηγές νέκταρ. Ίσως το πιο δυσοίωνο, οι ερευνητές βρήκαν μεγάλες ποσότητες σταφυλόκοκκου και δύο παραλλαγές της ρικέτσια (rickettsia). Το γένος αυτών των βακτηρίων σχετίζεται με ασθένειες ανθρώπων και ζώων. «Αυτό είναι άλλος ένας κίνδυνος», είπε ο Ponnusamy.

«Τα κουνούπια μεταφέρουν βακτήρια εξωτερικά και εσωτερικά και έρχονται στο σπίτι σας, μεταφέροντας πιθανώς παθογόνα βακτήρια», είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη...