Τα τρόφιμα που επιδεινώνουν την ακμή

 
Η ακμή αποτελεί μία διαδεδομένη πάθηση του δέρματος, η οποία επηρεάζει σε μικρό ή και πιο μεγάλο βαθμό το 85% του πληθυσμού, ηλικίας 11 έως 30 ετών.


Δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, ωστόσο μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και να επηρεάσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά την κατάσταση του ατόμου μέσα από διάφορες βλάβες, σημάδια και ουλές που δύναται να εμφανιστούν και να εγκατασταθούν για μικρό ή και μεγαλύτερο διάστημα στο ακνεϊκό δέρμα.

Ιστορικά, η σχέση μεταξύ της διατροφής και της ακμής είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Πριν τη δεκαετία του 1960, ορισμένα τρόφιμα θεωρήθηκαν πως ευθύνονταν για την επιδείνωση της ακμής. Ωστόσο, οι μελέτες που ακολούθησαν, διέλυσαν τους ισχυρισμούς αυτούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μύθο», για μισό περίπου αιώνα. Την τελευταία δεκαετία, αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για να επανεξετάσουν την πιθανή μεταξύ τους σχέση.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν ξεκάθαρα τη στενή σχέση μεταξύ ακμής και διατροφής. Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει ακμή ή ακόμα και να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αλλά σίγουρα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι θα μπορούσε να τη βελτιώσει ή να την επιδεινώσει.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι καλό να αποφεύγεται, διότι μπορεί να επιδεινώσει σταδιακά την ακμή. Ο κατάλογος των γαλακτοκομικών περιλαμβάνει τυρί, βούτυρο, παγωτό, κρέμα γάλακτος, γάλα σε σκόνη, βιολογικό γάλα, καθώς και όλα τα παράγωγά τους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη των γαλακτοκομικών και του ασβεστίου, ιδιαίτερα κατά την αναπτυξιακή φάση της εφηβείας, συστήνεται η διατροφική τους συμπλήρωση με κατάλληλες πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η ακμή αποτελεί μία φλεγμονή, η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωσή της καθώς σχετίζεται με μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων. Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι, η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσα από μια διατροφή πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά, ξηρούς καρπούς (μη επεξεργασμένοι) και φυτική μαργαρίνη οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής.

Σε γενικές γραμμές, η διατροφή στις χώρες του δυτικού κόσμου, δεν στερείται μόνο από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά είναι επίσης μία διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Ευρήματα επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι, η κατανάλωση διατροφικού λίπους ή υδατανθράκων θα μπορούσε να επηρεάσει τη σύνθεση του σμήγματος και να φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακμής.

Επιπρόσθετα, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι σε θέση να επιδεινώσουν την εμφάνιση της ακμής, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγονται. Ο γλυκαιμικός δείκτης, δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που πρέπει να αποφεύγονται είναι: το άσπρο ψωμί, τα γλυκά, τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες, οι έτοιμοι χυμοί φρούτων, η άσπρη ζάχαρη, οι τούρτες καθώς και οι πάστες.

Τέλος, για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της ακμής προτείνεται η κατανάλωση άσπρου άπαχου κρέατος, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, τα αυγά, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές.

Η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος είναι καλό να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα. Τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών B, C, E και Α, γι’ αυτό και μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο στη διατήρηση της υγείας, της λάμψης και της ομορφιάς του δέρματος.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.