Τα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας στην Ελλάδα

b21.medium.jpg

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας / Ογκολογίας στην οποία τονίζεται πως στην Ελλάδα λειτουργούν οργανωμένα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη ενταγμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπου οι ασθενείς θεραπεύονται δωρεάν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αφορούν προσφορά εθελοντικής εξέτασης παιδιών με κακοήθειες από συναδέλφους παιδο-ογκολόγους που εργάζονται στο εξωτερικό. Η δραστηριότητα αυτή δεν εκπορεύεται από επίσημες δομές υγείας και δεν διασυνδέεται με τα αντίστοιχα Παιδιατρικά Ογκολογικά Τμήματα όπου η νοσηλεία είναι δωρεάν.

Αντίθετα, η όποια θεραπευτική παρέμβαση φαίνεται να κατευθύνεται σε συγκεκριμένα Κέντρα στο εξωτερικό, όπου το κόστος νοσηλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Για την ενημέρωση του κοινού, θέλουμε να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν οργανωμένα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας  – Ογκολογίας στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη ενταγμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  όπου οι ασθενείς θεραπεύονται δωρεάν. Τα Τμήματα αυτά στελεχώνονται από έγκριτους και έμπειρους συναδέλφους Αιματολόγους – Ογκολόγους με εξειδικευμένη εκπαίδευση, υποστηρίζονται από αντίστοιχες παιδιατρικές υπο-ειδικότητες και μονάδες, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στο παιδί και έφηβο με νεοπλασματικό νόσημα.

Στα πλαίσια αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς σύγχρονες προδιαγραφές. Σπάνια, κρίνεται απαραίτητη μία εξειδικευμένη επιβεβαιωμένα αποτελεσματική αγωγή ή παρέμβαση που δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Τότε οι Έλληνες ιατροί συντονίζουν την μετάβαση των παιδιών σε απόλυτα εξειδικευμένα κέντρα, μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με κάλυψη των δαπανών.

Ο παιδιατρικός ασθενής με κακοήθεια έχει ένα χρόνιο νόσημα, που χρειάζεται διαχρονική και συνεχή αντιμετώπιση και όχι απλά περιστασιακή εκτίμηση.  Κάθε προσφορά ιατρικής γνώμης θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς του κάθε ασθενούς για να φέρει ουσιαστικούς και μόνιμους καρπούς. Σε αντίθετη περίπτωση, αναπόφευκτα μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες προστριβές, ανασφάλεια και άγχος στους γονείς.

Παραμένουμε πάντοτε προσηλωμένοι στην ορθή και ολοκληρωμένη θεραπεία των παιδιών με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους βάση διεθνών πρωτοκόλλων, αλλά ταυτόχρονα και ανοικτοί σε κάθε συνεργασία για την επίτευξη αυτών των σκοπών προς όφελος του μικρού ασθενούς με καρκίνο.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΕΠΑΟ,

Βασίλειος Παπαδάκης, Γενικός Γραμματέας

Απόστολος Πουρτσίδης, Πρόεδρος».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *