Τα τηγανητά τρόφιμα αυξάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ζήσης Ψάλλας

Η δυτική διατροφή δεν προάγει την καλή καρδιαγγειακή υγεία αλλά δεν είναι σαφές ποια είναι η συμβολή των τηγανητών τροφών στους κινδύνους σοβαρών καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, είπαν οι ερευνητές.

Για να ρίξουν λίγο φως σε αυτό, έψαξαν ερευνητικές βάσεις δεδομένων, αναζητώντας σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μέχρι τον Απρίλιο του 2020 και βρήκαν 19. Συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 17, με τη συμμετοχή 562.445 συμμετεχόντων και 36.727 σημαντικών καρδιαγγειακών «εκδηλώσεων», όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, για την εκτίμηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Προέκυψε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητού φαγητού και σημαντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων, στεφανιαίας νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Η ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατηγορία εβδομαδιαίας κατανάλωσης τηγανητών τροφών, η υψηλότερη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατά 28% για καρδιαγγειακά επεισόδια, κατά 22% αυξημένο για τη στεφανιαία νόσο και κατά 37% για την καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτοί οι κίνδυνοι αυξήθηκαν σημαντικά κατά 3%, 2% και 12%, αντίστοιχα, σε συνδυασμό με κάθε επιπλέον 114 γρ. για μια τηγανητή μερίδα την εβδομάδα.

Αρκετές μελέτες περιλάμβαναν μόνο έναν τύπο τηγανητού φαγητού, όπως τηγανητά ψάρια, πατάτες ή σνακ, και όχι τη συνολική πρόσληψη τηγανητού φαγητού, και μπορεί να έχουν υποτιμήσει τους συσχετισμούς που βρέθηκαν, προτείνουν οι ερευνητές.

Δεν βρέθηκαν συσχετίσεις για θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις ή από οποιαδήποτε αιτία, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στους σχετικά μικρούς αριθμούς που εμπλέκονται, είπαν οι ερευνητές.

Ο σχεδιασμός των μελετών που περιλήφθηκαν ποικίλλει σημαντικά και όλες βασίστηκαν στη μνήμη των συμμετεχόντων, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Το πώς ακριβώς οι τηγανητές τροφές μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι απολύτως σαφές, επισημαίνουν, αλλά προτείνουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις.

Τα τηγανητά τρόφιμα οδηγούν σε κατανάλωση περισσότερων θερμίδων λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και παράγουν επιβλαβή τρανς λιπαρά οξέα από τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται συχνά για το μαγείρεμα.

Το τηγάνισμα ενισχύει επίσης την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος.

Τρόφιμα όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες, έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και συχνά συνοδεύονται από ποτά με ζάχαρη, ιδιαίτερα όταν σερβίρονται στα φαστφουντάδικα.

Διαβάστε ακόμη...