Τα θετικά συναισθήματα ωφελούν την καρδιά

 
Όλο και περισσότερες έρευνες ενοχοποιούν τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η επιθετικότητα και ο θυμός για την καρδιαγγειακή υγεία.


Αυτό που δεν δείχνουν όμως οι περισσότερες από αυτές είναι η ευεργετική δράση των θετικών συναισθημάτων στην υγεία της καρδιάς. Έτσι, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θέλοντας να καλύψουν αυτό το κενό ανέλυσαν περισσότερες από 200 σχετικές μελέτες. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Bulletin».

Από την ανασκόπηση των μελετών διαπιστώθηκε ότι η θετική ψυχική διάθεση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών, καθώς και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Βέβαια σημειώνεται ότι η απουσία αρνητικών συναισθημάτων δεν συνεπάγεται παρουσία θετικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η αίσθηση της ικανοποίησης από τη ζωή και η ευτυχία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η επικεφαλής της έρευνας Julia Boehm επεσήμανε ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τους πιο απαισιόδοξους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *