Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν ξεγελούν τον εγκέφαλο

441C5AC5FC6F2F1F7EA462C6401B9D26.jpg

  Είναι δύσκολο να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλό μας καταναλώνοντας γλυκά χωρίς αληθινή ζάχαρη και θερμίδες, μια και η απόλαυση από την κατανάλωση γλυκών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια που αυτά παρέχουν στον οργανισμό μας.

Εάν λοιπόν καταναλώσουμε γλυκά των οποίων η γλυκιά γεύση οφείλεται σε τεχνητά γλυκαντικά, τότε είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να αναζητήσουμε «αληθινά» γλυκά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ivan de Araujo o οποίος ηγήθηκε της έρευνας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Yale «από την έρευνα συνάγεται ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά γλυκά χαμηλών θερμίδων ενώ πεινούν ή είναι κουρασμένοι, ίσως είναι πιο πιθανό να ξανακυλήσουν και να επιλέξουν στη συνέχεια γλυκά με πολλές θερμίδες».

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι μια ικανοποιητική μέση λύση είναι ο συνδυασμός γλυκών με ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης ούτως ώστε να μην μειωθεί ο ρυθμός του μεταβολισμού, ενώ παράλληλα οι θερμίδες παραμένουν χαμηλές» εξηγεί ο καθηγητής de Araujo.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη σε ποντίκια αναγνωρίστηκε μια συγκεκριμένη αντίδραση του εγκεφάλου που είναι καθοριστική για την επιλογή ανάμεσα σε αληθινά σάκχαρα και σε γλυκαντικά χωρίς θερμίδες. Το συγκεκριμένο σήμα του εγκεφάλου ρυθμίζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας που είναι απαραίτητη για να ενεργοποιήσει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Η έκκριση της ντοπαμίνης εξαρτάται από τη διάσπαση της ζάχαρης σε μικρότερα μόρια που αποτελούν τα καύσιμα των κυττάρων παρέχοντάς τους την ενέργεια που χρειάζονται για να πυροδοτήσουν την έκκριση της ορμόνης της ανταμοιβής.

Ο καθηγητής de Araujo επισημαίνει ακόμη ότι όταν στα πεινασμένα ποντίκια δινόταν η επιλογή ανάμεσα σε τεχνητά γλυκαντικά και σάκχαρα, ήταν πολύ πιο πιθανό να προτιμήσουν τα δεύτερα ακόμη και αν τα τεχνητά γλυκαντικά είχαν πολύ πιο γλυκιά γεύση από την τροφή με αληθινή ζάχαρη.

Τώρα που οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα κύτταρα ντοπαμίνης είναι καθοριστικής σημασίας για την επιλογή ανάμεσα σε σάκχαρα και γλυκαντικά, ευελπιστούν να αναγνωρίσουν τους υποδοχείς και τα νευρωνικά μονοπάτια του εγκεφάλου που συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *