Τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

Ζήσης Ψάλλας

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες -ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες- έχουν αυξηθεί. Περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις κάθε χρόνο. Ωστόσο, η ταυτοποίηση και η θεραπεία για τις γυναίκες καθυστερούν και συχνά διαγιγνώσκονται εσφαλμένα.

«Η καρδιοπάθεια είναι ο Νο 1 δολοφόνος των γυναικών», λέει η Nisha Jhalani, ειδική καρδιαγγειακών παθήσεων στο Vagelos College of Physicians and Surgeons. «Ωστόσο, μελέτες και συνομιλίες με ασθενείς μας έχουν διδάξει ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και δεν γνωρίζουν τον προσωπικό τους καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Οι οδηγίες για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου προέρχονται από μελέτες που έγιναν στη δεκαετία του 1990 σχεδόν αποκλειστικά σε άνδρες. Ακόμη και σήμερα μόνο το 30% των ατόμων που συμμετέχουν σε μελέτες είναι γυναίκες.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί τα συμπτώματα των γυναικών είναι διαφορετικά. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν τον κλασικό πόνο στο στήθος. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν μια άτυπη εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δύσπνοια, ναυτία και κόπωση. Σε συνδυασμό με τις οδηγίες που δημιουργήθηκαν για τους άνδρες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη διάγνωση στις γυναίκες ή σε λανθασμένη διάγνωση, με την καρδιακή νόσο των γυναικών συχνά να κατηγοριοποιείται ως γαστρεντερικά προβλήματα ή άγχος.

Οι γυναίκες επίσης συχνά αγνοούν τα συμπτώματά τους είτε λόγω άρνησης, ντροπής ή αμηχανίας. «Η καθυστέρηση σε οτιδήποτε φαίνεται ότι είναι σοβαρό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι απειλητική για τη ζωή», λέει η Jhalani. «Η καρδιοπάθεια στις γυναίκες δεν είναι ίδια με αυτή των ανδρών. Υπάρχει απλώς κάτι διαφορετικό στην καρδιά μιας γυναίκας έναντι της καρδιάς ενός άνδρα».

Τα καλά νέα είναι ότι το 90% των περιπτώσεων καρδιοπάθειας μπορούν να προληφθούν με πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. «Έτσι μπορεί κάποιος να πάρει τον έλεγχο της υγείας της καρδιάς του», λέει η Jhalani. «Οι  διατροφικές επιλογές, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, οι υγιεινές συνήθειες ύπνου, η διακοπή του καπνίσματος και τα τακτικά ραντεβού με το γιατρό δίνουν τη δύναμη ξανά στα χέρια του ασθενούς».

Διαβάστε ακόμη...