Τα συν και τα πλην του σολάριουμ

 
Μπορεί οι δερματολόγοι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ωστόσο οι γυναίκες δεν βάζουν… μυαλό. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ακούν για τις βλαβερές επιπτώσεις του σολάριουμ στο δέρμα τους, πάντα υπάρχουν κάποιες (και δεν είναι λίγες) που την τελευταία στιγμή θα τρέξουν στα ειδικά κέντρα για να… αφεθούν στις ακτίνες UVA.


Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι το μαύρισμα είναι επιτακτικό ενώ η σωστή ηλιοθεραπεία τους φαίνεται χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, αν επικρατεί το μέτρο τότε το σολάριουμ δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στο δέρμα.

Το προτιμούν αρκετές…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σολάριουμ αναφέρεται ότι είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος μαυρίσματος και παρέχει – σε κάποιο βαθμό φυσικά- προστασία απέναντι στη φυσική ηλιακή ακτινοβολία. Όπως λένε οι επιστήμονες, οι ακτίνες που χρησιμοποιεί το μηχάνημά του (UVA) είναι λιγότερο επικίνδυνες για εγκαύματα σε σχέση με αυτές του ηλίου (UVB) αν και δεν παύουν και αυτές να εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους για το δέρμα (μελάνωμα, καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση και βλάβες στο ανοσοποιητικό).

Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι το τεχνητό μαύρισμα προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο. Η άποψη αυτή είναι εν μέρει σωστή. Εν μέρει, γιατί η φυσική ασπίδα που διαθέτει το δέρμα όταν έχει προηγουμένως εκτεθεί σε τεχνητή ακτινοβολία δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα παρείχε ένα αντηλιακό με SPF4.

Δεν είναι πάντα ασφαλές

Το σολάριουμ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρείται ακίνδυνο, ακόμη και αν το δέρμα μας δεν είναι ευαίσθητο στην ακτινοβολία του ηλίου. Η ακτινοβολία UVA που εκπέμπει αν και πιο «light» από την UVB, είναι αρκετά επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί και καρκινογόνος. Κάθε φορά που το δέρμα μας εκτίθεται σε τεχνητή ή μη ακτινοβολία UV, η συγκέντρωσή της αυξάνεται, ανεβάζοντας τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος σε άτομα κάτω των 35 χρονών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *