Τα συμπτώματα του «νέου» SARS

 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε σήμερα τις υγειονομικές αρχές σε όλον τον κόσμο να αναφέρουν κάθε περίπτωση ασθενούς με οξεία αναπνευστική λοίμωξη που μπορεί να έχει ταξιδέψει πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ, διότι είναι πολύ πιθανόν να έχει εκτεθεί σε ένα νέο ιό, παρόμοιο με τον SARS. Ο νέος αυτός ιός έχει ήδη ταυτοποιηθεί σε δύο ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας κατέληξε.


Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών σήμανε παγκόσμιο συναγερμό την Κυριακή, λέγοντας ότι ένας νέος ιός είχε προσβάλλει έναν 49χρονο υπήκοο Κατάρ, που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, εκεί όπου είχε αναφερθεί το πρώτο- και θανατηφόρο- κρούσμα από τον ίδιο ιό, πριν μερικούς μήνες.

Ο 49χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται με οξεία αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια, σε κρίσιμη κατάσταση, σε νοσοκομείο στη Βρετανία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ.

Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν πριν λίγο ότι δεν έχει αναφερθεί καμία νέα περίπτωση συνδρόμου οξείας αναπνευστικής και νεφρικής ανεπάρκειας, λόγω του νέου ιού, οι έρευνες όμως συνεχίζονται.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση που αλλάξει η συμπεριφορά του ιού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Gregory Hartl.

Ο Οργανισμός βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ενόψει των προσκυνηματικών εκδηλώσεων Χάτζι, στη Μέκκα, τον επόμενο μήνα. Κι αυτό διότι εκατομμύρια μουσουλμάνοι θα ταξιδέψουν για το λόγο αυτό στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στις χώρες όπου διαμένουν.

Κλινική περιγραφή της νόσου

Με σήμα του στα 194 κράτη-μέλη του, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για όποιον παρουσιάζει συμπτώματα που παραπέμπουν σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό πάνω από 38 ° C και έντονο βήχα, που απαιτούν νοσηλεία. Ύποπτες θεωρούνται, επίσης, περιπτώσεις ασθενών που βρέθηκαν σε επαφή με άλλο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο ιός, γνωστός ως κορονοϊός σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα, καθώς προέρχεται από την ίδια οικογένεια, όπως ακριβώς και το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), το οποία εμφανίστηκε στην Κίνα το 2002. Από SARS είχαν προσβληθεί τότε 8.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 800, πριν τελικά η επιδημία τεθεί υπό έλεγχο.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *