Τα συμπληρώματα ωμέγα 3 δεν αντικαθιστούν το ψάρι

 
Συχνά ακούμε συστάσεις για χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα 3 τα όποια μεταξύ άλλων πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία της υγείας της καρδίας.


Ωστόσο, μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να διαψεύσει την πεποίθηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η καρδία προστατεύεται καλύτερα με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών.

Οι ερευνητές βασιζόμενοι σε δείγμα άνω των 20.000 ατόμων, διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών συνδέεται σαφώς με μειωμένο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος, ενώ τα ευρήματα από την εξίσου τακτική κατανάλωση συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 ήταν πιο ανάμικτα και ασαφή.

Μάλιστα, η έρευνα επιβεβαιώνει τη σύσταση του αμερικανικού καρδιολογικού συλλόγου, η οποία προτείνει την κατανάλωση λιπαρών ψαριών (σολομού, σαρδέλας, τόνου, ρέγκας) δύο φορές την εβδομάδα. Αντίθετα, τα αποτελέσματά της, θα δημιουργήσουν αμφιβολίες σε όσους πιστεύουν ότι αρκεί να παίρνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από χάπια και κάψουλες ιχθυελαίων, αντί να καταναλώνουν ψάρι. Και αυτό γιατί στην πρώτη περίπτωση τα οφέλη δεν φαίνεται να είναι δεδομένα.

Οι αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου επτά στα 1.000 άτομα που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά τον μήνα, έπαθαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, έναντι μικρότερου ποσοστού περίπου τεσσάρων ατόμων στα 1.000 μεταξύ όσων έτρωγαν ψάρι πάνω από μια φορά το μήνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνα Λικ Τζουσέ, αυτό «μεταφράζεται» σε 30% περίπου μικρότερο κίνδυνο για την καρδιά όσων τρώνε πιο συχνά ψάρι σε σχέση με όσους δεν τρώνε.

Πιο πολύπλοκη είναι η εικόνα με την επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Από αυτά, τα οξέα ΕΡΑ και DHA που θεωρούνται κατ’ εξοχήν υπεύθυνα για την προστατευτική δράση των ψαριών, δεν φαίνεται από μόνα τους, με τη μορφή συμπληρωμάτων, να έχουν κάποια ιδιαίτερη ωφέλεια, ενώ πιο απτή είναι η σχέση ανάμεσα στο μειωμένο καρδιολογικό κίνδυνο και στο λιπαρό οξύ DPA.

Η Άλις Λιχτενστάιν του εργαστηρίου καρδιαγγειακής διατροφολογίας του πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης σχολίασε ότι, μετά τη νέα μελέτη, απομακρύνεται η ελπίδα για μια γρήγορη λύση μέσω των συμπληρωμάτων ωμέγα-3. Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να δοθεί έμφαση για μια πιο υγιεινή διατροφή και κυρίως όσων ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *