Τα σημεία κλειδιά για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

 
Τα ψάρια είναι η πιο σημαντική πηγή των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), συμπεριλαμβανομένων του εικοσιπεντανοϊκού οξέως (EPA) (20:5 n-3) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέως (DHA) (22:6 n-3). Το Α-λινολενικό οξύ (ALA) (18:3 n-3) είναι ένα ω-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων μερικών σπόρων (λιναρόσπορος), ξηρών καρπών και φυτικών ελαίων. Τα ΑLΑ δεν συντίθενται στον άνθρωπο. Έτσι, τα επίπεδα των EPA και DHA καθορίζονται από την κατανάλωση της τροφής.


Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, τα οποία μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο στα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλή, με λίγα επιλεγμένα είδη να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα.

Τα ω3 έχουν πολλαπλές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου που μπορεί να μεταφραστεί σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα τριγλυκερίδια μειώνονται με την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μέσω μειωμένης παραγωγής VLDL και ενίσχυσης τoυ μηχανισμού κάθαρσης. Η αρτηριακή πίεση έχει επίσης παρατηρηθεί ότι μειώνεται με κατανάλωση των ω-3, η οποία πιθανώς προκύπτει μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας της αριστερής κοιλίας.

Σε βραχυχρόνιες μελέτες, τα ω3 αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου (ΝΟ), μετριάζουν τις περιφερικές αγγειοσυσπαστικών απαντήσεις της νορεπινεφρίνης και της αγγειοτασίνης ΙΙ και ενισχύουν αγγειοδιασταλτικές αντιδράσεις.

Οι υψηλές δόσεις των ω-3 θεωρείται ότι έχουν αντιθρομβωτική δράση. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και τα επίπεδα των παραγόντων πήξης.

Παραμένει ασαφές αν τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα ω3 επηρεάζουν μια μυριάδα μοριακά μονοπάτια, περιλαμβανομένης της αναγέννησης των κυτταρικών μεμβρανών, την άμεση αλληλεπίδραση με το μικροπεριβάλλον και τη διαμόρφωση των καναλιών του κυττάρου, τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης μέσω πυρηνικών υποδοχέων και μεταγραφικούς παράγοντες.

Σε προοπτικές μελέτες παρατηρούνται συνεχώς τα οφέλη των ω-3 για στεφανιαία νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς επίσης και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Συνολικά, τα τρέχοντα δεδομένα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι βιοδραστικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου. Οι εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές συστήνουν για το γενικό πληθυσμό να καταναλώνει τουλάχιστον 250 mg την ημέρα της ημέρα ω-3, ή τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα λιπαρά ψάρια.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *