Τα ψάρια μπορεί να αποτρέπουν την εμφάνιση άσθματος σε ορισμένα παιδιά

Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας στην παιδική ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, αλλά μόνο σε παιδιά που φέρουν μια κοινή παραλλαγή γονιδίου.

Η μελέτη, έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, μαζί με άλλους Βρετανούς συναδέλφους τους και το Karolinska Institutet, της Σουηδίας.

Ο ανώτερος συγγραφέας, καθηγητής Seif Shaheen από το Πανεπιστήμιο Queen Mary, δήλωσε: «Το άσθμα είναι η πιο κοινή χρόνια πάθηση στην παιδική ηλικία και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πώς να το αποτρέψουμε. Είναι πιθανό μια κακή διατροφή να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, αλλά μέχρι τώρα οι περισσότερες μελέτες έχουν λάβει «στιγμιότυπα», μετρώντας τη διατροφή και το άσθμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντί αυτού, εξετάσαμε τη διατροφή και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τα παιδιά για πολλά χρόνια για να δούμε ποιος ανέπτυξε άσθμα και ποιος όχι».

Τα ψάρια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που δεν βρίσκονται εύκολα σε άλλες τροφές. Περιέχουν εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (εικοσιδιεξαενοϊκό), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ερευνητές άρχισαν να παρακολουθούν μητέρες που ήταν έγκυες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τους απογόνους τους. Ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης EPA και DHA από ψάρια σε ηλικία 7 ετών (η συχνότητα τροφών εκτιμήθηκε με ερωτηματολόγια) και συχνότητα εμφάνισης άσθματος έγινε με διάγνωση γιατρού σε ηλικία 11-14 ετών.

Η πρόσληψη ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας από τα ψάρια δεν συσχετίστηκε με το άσθμα στο σύνολο των 4.543 παιδιών. Ωστόσο, οι ερευνητές εστίασαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα παιδιά που είχαν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή γονιδίου.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά έφεραν μια κοινή παραλλαγή του γονιδίου FADS (FADS: fatty acid desaturase) που σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στο αίμα. Σε αυτά τα παιδιά, μια υψηλότερη διατροφική πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος. Ο κίνδυνος ήταν 51% χαμηλότερος, συγκρίνοντας τα παιδιά που ήταν στο κορυφαίο τεταρτημόριο πρόσληψης ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας με σχέση με εκείνα που ήταν στο τελευταίο τεταρτημόριο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal.

 

Διαβάστε ακόμη...