Τα ψάρια μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

 
Μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν όσοι καταναλώνουν συχνά ψάρι, όπως επισημαίνει μια νέα έρευνα που έγινε στην Κίνα.


Κατά μέσο όρο η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος, το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό κ.α.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου λέγεται και ορθοκολικός. Η κατανάλωση ψαριού έχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου -το ορθόν- σε σχέση με το ανώτερο -το κόλον-. Όσοι τρώνε το περισσότερο ψάρι, έχουν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο ορθόν σε σχέση με όσους τρώνε το λιγότερο ψάρι.

Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στην ευεργετική δράση του φρέσκου ψαριού, αν και δεν ήταν σε θέση να επισημάνει συγκεκριμένα είδη ψαριών που είναι πιο ωφέλιμα για το έντερο. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος μαγειρέματος, καθώς π.χ. το μπάρμπεκιου με ψάρια σε έντονη φωτιά μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ωφέλιμη δράση των ψαριών πιθανώς προέρχεται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, ιδίως σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμα, βέβαια, δεν έχει γίνει σαφές σε ποιον βαθμό οι καταναλωτές ωφελούνται εξίσου αν, αντί για ψάρια, παίρνουν απλώς συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *