Τα ψάρια χαρίζουν χρόνια ζωής

 
Μια διατροφή με ψάρια πλούσια σε ωμέγα3 λιπαρά οξέα μακραίνει τη ζωή υποστηρίζουν επιστήμονες με νέα τους μελέτη.

Μέχρι και 2 παραπάνω χρόνια κατά μέσο όρο προσθέτουν τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμεγα3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο τόνος κτλ σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη περισσότερων από 2.600 ηλικωμένων.


Η έρευνα δεν είχε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής αλλά με τα ίδια τα ψάρια στη διατροφή του δείγματος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Dariush Mozaffarian, καθηγητή επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη, «τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, μείωσαν συνολικά τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά έως και 27% σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα. Επιπλέον είχαν κατά 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο».

Ανεξάρτητοι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι παρότι η μελέτη υποδεικνύει μια σχέση δεν καταφέρνει να θεμελιώσει σχέση αιτίας-αιτιατού.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστά την λήψη τουλάχιστον 100 γραμμαρίων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Κι αν είστε από εκείνους που δεν συνηθίζουν να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τακτικά ψάρια πλούσια σε ωμέγα3 λιπαρά οξέα, μην ανησυχείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε, άλλωστε όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες όταν ξεκινάς από μηδενική βάση σε μια προσθήκη στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο είναι που οφελείς τα μέγιστα τα επίπεδα τους στο αίμα. Τι θα λέγατε να ενισχύσετε το επίπεδο της μακροζωϊας σας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *