Τα πρώτα ρομπότ απολύμανσης της ΕΕ κατά του κορωνοϊού φθάνουν στα νοσοκομεία

Δύο σλοβενικά νοσοκομεία δέχθηκαν σήμερα δύο από τα πρώτα ρομπότ που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απολύμανση των θαλάμων ασθενών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Άλλα 29 ρομπότ απολύμανσης αποστέλλονται σε νοσοκομεία στο Βέλγιο, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Κροατία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία. Τα ρομπότ αυτά μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε δέκα μόλις λεπτά και να απολυμάνουν με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας πάνω από 18 θαλάμους με μία φόρτιση.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία, χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττούς κινδύνους. Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για διαδικασία που χρησιμοποιεί χημικό απολυμαντικό, είναι ασφαλέστερη για το νοσοκομειακό προσωπικό, το οποίο δεν χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες. Το προσωπικό καθαρισμού χειρίζεται το ρομπότ εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές και ο χειρισμός γίνεται έξω από την αίθουσα που πρόκειται να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι παρών κανένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τα ρομπότ προμήθευσε η δανική εταιρεία UVD Robots, η οποία κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια έκτακτης ανάγκης. Συνολικά, 12 εκατ. ευρώ διατίθενται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την αγορά 200 τέτοιων ρομπότ.

Διαβάστε ακόμη...