Τα πρωτότοκα παιδιά πετυχαίνουν πιο πολλά

52626A2AED4F12F2FDF632C4317CEBD0.jpg

  Τι κοινό έχουν η Άνγκελα Μέρκελ, η Χίλαρι Κλίντον, η Κριστίν Λαγκάρντ, η Όπρα Γουίνφρι, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και η Μπιγιονσέ;

Πέρα από το ότι τα ονόματά τους φιγουράρουν στις λίστες του περιοδικού Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, οι προαναφερθείσες είναι και τα… πρωτότοκα παιδιά στην οικογένειά τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Feifei Bu από το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Έσσεξ, αν είστε το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και γυναίκα, στατιστικά έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε η πιο φιλόδοξη της οικογενείας και αυτή με τα καλύτερα προσόντα.

Στη γραμμή της επιτυχίας ακολουθούν τα πρωτότοκα αγόρια.

Και οι δώδεκα άντρες που περπάτησαν στο φεγγάρι ήταν είτε τα μεγαλύτερα παιδιά στην οικογένειά τους ή μοναχοπαίδια, γράφει η Tracy McVeigh στον Guardian.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γονείς που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά τα οποία θα… καταφέρουν πολλά, μάλλον θα πρέπει να αφήνουν ένα κενό τουλάχιστον τεσσάρων ετών μεταξύ του κάθε παιδιού, καθώς –όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές- όσο μεγαλύτερη η διαφορά, τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες να αποκτήσουν υψηλότερα προσόντα.

Αφήνοντας εκτός τις οικογένειες με ένα παιδί, ή με δίδυμα, η έρευνα εστίασε στην επίδραση και τον αντίκτυπο που έχει η ύπαρξη αδερφών στις προσδοκίες των παιδιών.

Προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει στη Νορβηγία, Δανία και Ολλανδία, αποκάλυψαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν καλύτερη προσόντα.

Σύμφωνα όμως με την έρευνα του πανεπιστημίου του Έσσεξ, αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι είναι πιο πιθανό να είναι περισσότερο φιλόδοξα από τα νεότερα αδέρφια τους.

Τα πρωτότοκα παιδιά είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε σχέση με τα μικρότερα αδέρφια τους. Τα πρωτότοκα κορίτσια ήταν 13% πιο φιλόδοξα από τα πρωτότοκα αγόρια. Η πιθανότητα περαιτέρω εκπαίδευσης για τα πρωτότοκα παιδιά είναι κατά16% υψηλότερη από ό, τι στα μικρότερα αδέρφια τους, ενώ τα κορίτσια είναι κατά 4% πιο πιθανό να αποκτήσουν επιπλέον προσόντα από την εκπαίδευσή τους.

«Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό. Θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο κι ενέργεια στα πρωτότοκα παιδιά τους. Θα μπορούσε όμως απλά να συμβαίνει γιατί απλά είναι πιο έξυπνα. Εγώ τείνω περισσότερο προς τη θεωρία ότι οι γονείς επενδύουν περισσότερα στα πρωτότοκα παιδιά» ανέφερε η Bu.

Γεννημένοι για να ξεχωρίζουν

Πάνω από τους μισούς βραβευθέντες με Νόμπελ και περισσότεροι από τους μισούς προέδρους των ΗΠΑ ήταν πρωτότοκοι, συμπεριλαμβανομένων των Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα, ακόμη, με μια έρευνα που επικαλείται η αρθρογράφος, τα πρωτότοκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ροκ σταρ.

Οι Μικ Τζάγκερ, Τζον Λένον και Πολ ΜακΚάρτνεϊ ήταν όλοι πρωτότοκοι, ενώ οι Βαν Μόρισον, Έλτον Τζον και Έρικ Κλάπτον μοναχοπαίδια.

Άλλοι διάσημοι πρωτότοκοι είναι οι: Ουίνστον Τσώρτσιλ, Όπρα Γουίνφρι, Χίλαρι Κλίντον, Ρίτσαρντ Μπράνσον και η Τζ. Κ. Ρόοουλινγκ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *