Τα πράσινα λαχανικά προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος

 
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, υποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Annals of Oncology».


Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι γυναίκες που καταναλώνουν άφθονα σταυρανθή λαχανικά έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο μαστού σε σχέση με όσες δεν καταναλώνουν.

Η νέα έρευνα στηρίζει τη σχέση μεταξύ φτωχής διατροφής και καρκίνου του στόματος, εξηγεί το British Dental Health Foundation, το να μην τρώει κάποιος υγιεινά αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.

Τα σταυρανθή λαχανικά από την οικογένεια Brassicaceae, περιλαμβάνουν

Κινέζικο λάχανο
κάρδαμο
μπρόκολο
κουνουπίδι
ραπανάκι
λάχανο

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που περιλαμβάνουν πράσινα λαχανικά στη διατροφή τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος κατά 17% σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν κανένα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα λαχανικά επίσης είχαν σημαντική επίδραση σε άλλα είδη καρκίνου.

Ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών μειώθηκε κατά σχεδόν 32%
Ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου μειώθηκε περισσότερο από 28%
Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου μειώθηκε σχεδόν κατά 17%.

Έρευνα του 2007 στο περιοδικό «International Journal of Cancer» έδειξε ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Ο Nigel Carter OBE, του British Dental Health Foundation, ελπίζει οι άνθρωποι να κατανοήσουν πως η φτωχή διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον καρκίνο του στόματος. Δήλωσε ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των περιστατικών καρκίνου του στόματος εκτιμάται ότι συνδέεται με ανθυγιεινή διατροφή. Το ίδρυμα συνιστά να τρέφονται υγιεινά οι άνθρωποι, με ισορροπημένη διατροφή, με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος όπως και τροφές πλούσιες σε ίνες. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καπνός είναι η πιο πιθανή αιτία καρκίνου του στόματος. Η ενθάρρυνση για τη διακοπή του καπνίσματος και ένα υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.