Τα πολλά κιλά «κόβουν» χρόνια

diet.medium.jpg

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει ότι τα άτομα που διατηρούν μακροχρόνια χαμηλό σωματικό βάρος έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ αντίθετα, όσοι έχουν αυξημένο βάρος από την παιδική μέχρι τη μέση ηλικία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 80.266 γυναίκες και 36.622 άνδρες, τους οποίους παρακολούθησαν από την ηλικία των 60 ετών και για 15-16 χρόνια κατά μέσο όρο. Κατά το διάστημα αυτό, οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν κατά πόσο το σωματικό τους βάρος ήταν φυσιολογικό ή αυξημένο στην ηλικία των 5, 10, 20, 30 και 40 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, φάνηκε πως όσοι είχαν διατηρήσει φυσιολογικό σωματικό βάρος σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, εμφάνιζαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στο διάστημα των 15 ετών παρακολούθησης και συγκεκριμένα 11,8% για τις γυναίκες και 20,3% για τους άνδρες. Από την άλλη, όσοι είχαν αυξημένο βάρος κατά την παιδική ηλικία και παρέμειναν υπέρβαροι μέχρι τη μέση ηλικία είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, τα οποία διαμορφώθηκαν στο 19,7% και 24,1% για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν περαιτέρω τις συστάσεις για διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και ειδικότερα αποφυγή της αύξησής του στη μέση ηλικία, με στόχο την εξασφάλιση μακροχρόνιων οφελών για την υγεία.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *