Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) δείχνει ότι ένα σάκχαρο που ονομάζεται σιαλικό οξύ και αποτελεί μέρος του προστατευτικού στρώματος της βλέννας του εντέρου, τροφοδοτεί τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες στο έντερο.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο PNAS, προτείνουν έναν πιθανό στόχο θεραπείας για εντερικές βακτηριακές λοιμώξεις σε μια σειρά χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με βακτήρια του εντέρου, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το σύνδρομο βραχέος εντέρου.
«Τα βακτήρια πρέπει να βρουν μια θέση στο έντερο να πιάσουν, να εγκατασταθούν και να επεκταθούν και μετά πρέπει να ξεπεράσουν όλες τις διαφορετικές άμυνες που κανονικά προστατεύουν το έντερό μας», λέει ο Δρ. Bruce Vallance, καθηγητής στο τμήμα παιδιατρικής στο UBC. «Στο μέλλον, μπορούμε δυνητικά να στοχεύσουμε αυτό το σάκχαρο, ή τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβάνονται τα παθογόνα, για την πρόληψη κλινικά σημαντικής ασθένειας».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το Citrobacter rodentium, ένα εντερικό βακτηριακό παθογόνο ποντικών που χρησιμοποιείται για τη μοντελοποίηση λοιμώξεων με ανθρώπινο E. coli. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα βακτήρια έχουν γονίδια που εμπλέκονται στην κατανάλωση του σιαλικού οξέος και όταν αυτά τα γονίδια αφαιρούνται, η ανάπτυξη των βακτηρίων επηρεάζεται.
Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι κατά την κατανάλωση των σακχάρων, τα βακτήρια παρήγαγαν δύο λοιμογόνους πρωτεΐνες που τα βοηθούν να διασχίσουν το στρώμα βλέννας του παχέος εντέρου και να κολλήσουν στα υποκείμενα επιθηλιακά κύτταρα. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πώς τα βακτήρια μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν τη νόσο.
«Ξεκινάτε με ευερέθιστο έντερο, τα μικρόβια σας αλλάζουν, αρχίζουν να σκάβουν το δρόμο τους στα κύτταρα που επενδύουν το έντερο σας, προκαλώντας περισσότερη φλεγμονή και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο το ευερέθιστο έντερο γίνεται χρόνιο», λέει ο Vallance. «Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως το σιαλικό οξύ ή άλλα σάκχαρα μπορεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα για να αφαιρέσετε τα επικίνδυνα βακτήρια από το έντερο».
Ο Vallance και η ομάδα του εξετάζουν τώρα τον ρόλο που μπορεί να παίζουν άλλα σάκχαρα στο έντερο στη διατροφή των παθογόνων βακτηρίων. Ψάχνουν επίσης για καλά βακτήρια (προβιοτικά) που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα επικίνδυνα βακτήρια, κλέβοντας τα σάκχαρα μακριά από αυτά. Σχεδιάζουν επίσης να διερευνήσουν πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ μόνιμων και παθογόνων βακτηρίων