Τα παράδοξα του Covid-19: Πώς νόσησαν γυναίκα 102 ετών και 38χρονος διεθνής αθλητής

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Κατερίνα Ζάννα

Ο κορωνοϊός χρόνια δεν κοιτά… Η νόσος μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας, και η βαρύτητα της ασθένειας εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί νέος άνθρωπος, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, να καταλήξει, ενώ ηλικιωμένοι να περνάνε την «περιπέτεια» και να ανακάμπτουν κανονικά.

Το zougla.gr αναδεικνύει δύο περιπτώσεις, τη γηραιότερη γυναίκα που νόσησε στη χώρα μας -και ανάρρωσε με απόλυτη επιτυχία- και έναν αθλητή, νεαρό σε ηλικία, που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα μέχρι να γίνει καλά.

Πρόσφατα η είδηση της ανάρρωσης μια αιωνόβιας γυναίκας -102 ετών- η οποία νοσηλεύτηκε με κορωνοϊό στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, σκόρπισε αισιοδοξία στην κοινωνία μας, αλλά και σε όσους νοσούν από τον Covid-19. 

Η ηλικιωμένη είχε μεταβεί από τα Ιωάννινα, όπου διαβιούσε σε γηροκομείο, και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα στην Ελλάδα που κατόρθωσε και βγήκε νικήτρια από αυτή την άνιση μάχη.

Το zougla.gr επικοινώνησε με έναν από τους 6 θεράποντες ιατρούς για Covid-19 του νοσοκομείου, τον Κωνσταντίνο Παγκράτη. Όπως μας εξήγησε, χαρούμενος, ο γιατρός, η ηλικιωμένη είχε όλα τα συμπτώματα της νόσου, μέτριας βαρύτητας όμως.

Οι γιατροί της παρείχαν διαρκώς οξυγόνο και φαρμακευτική αγωγή. Τελικά, τα συμπτώματα υποχώρησαν έπειτα από λίγες μέρες. 

«Η κυρία δεν είχε ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα, γεγονός που συνέβαλε θετικά για την ανάρρωσή της. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός δεν κοιτάζει ηλικίες και όλοι οι άνθρωποι, και οι ηλικιωμένοι φυσικά, μπορούν να τα καταφέρουν, όπως αποδεικνύει αυτή η περίπτωση. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι βαριά νοσούντες έχουν λιγότερες πιθανότητες», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Παγκράτης.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

Βεβαίως είναι πολλές και οι περιπτώσεις των νεαρών -και μάλιστα αθλητών- που νοσούν από τον κορωνοϊό,   Ο Ανδρέας Ανδρεάδης είναι ένας από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό και είχε μία δύσκολη περίοδο ανάρρωσης καθώς τα συμπτώματά του ήταν έντονα και είχαν βαθμιαία επιδείνωση.

Ο 38χρονος διεθνής βολεϊμπολίστας, που έχει αγωνιστεί στις μεγαλύτερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, μιλώντας στο zougla.gr εξήγησε πως ήταν οι δύσκολες μέρες που διένυσε κατά τη περίοδο που νοσούσε και πως αντιμετώπισε ψυχολογικά και σωματικά τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος.

Ο Α. Ανδρεάδης είπε χαρακτηριστικά: «Πήγαινα στη κουζίνα, έκανα 5 μέτρα και κουραζόμουν, είχα 12 μέρες πυρετό, ατονία, κούραση, πόνο στα κόκαλα και στους μύες».

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

 

 

Διαβάστε ακόμη...