Τα παιδιά που μαθαίνουν να μιλάνε και να διαβάζουν σε μικρότερη ηλικία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν… πότες αργότερα στη ζωή τους.
Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε δίδυμους, εκείνο το παιδί που είχε μιλήσει ή καταφέρει να διαβάσει πρώτο είχε διπλάσιες πιθανότητες να πίνει περισσότερο αλκοόλ από τον αδερφό ή την αδερφή του μέχρι να γίνουν 18 ετών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 3.000 δίδυμοι από τη Φινλανδία.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την λεκτική τους ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με το αλκοόλ καθώς ενηλικιώθηκαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι μίλησαν ή διάβασαν πιο νωρίς, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήγουν μεθυσμένοι τουλάχιστον μία φορά το μήνα, συγκριτικά με τα αδέρφια τους που «άργησαν».
Ωστόσο, όπως προσθέτει η έρευνα, κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν εμφάνιζε εθισμό στον αλκοόλ ή διαταραχές σχετικές με τον αλκοολισμό, γράφει η Daily Mail, επικαλούμενη άρθρο στο CBS news.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η υψηλότερη νοημοσύνη και η κατανάλωση αλκοόλ ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν πιο επικίνδυνα πράγματα, καθώς επίσης και με το γεγονός ότι η λεκτική εξυπνάδα κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς.
Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εκείνοι που μάθαιναν να μιλούν και να διαβάζουν νωρίτερα είχαν και περισσότερους φίλους.
«Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η εξυπνάδα συνδέεται με την εσωστρέφεια και με το να διαβάζει κανείς πολλά βιβλία. Αν όμως κοιτάξει κανείς αυτές τις έρευνες, βλέπει ότι υπάρχει συσχέτιση με την αναζήτηση διαφορετικώνε εμπειριών. Οι άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν καινούρια πράγματα, κάτι που συνδέεται με τη φύση του στοιχείου της εξυπνάδας» είπε η επικεφαλής της μελέτης Antti Latvala, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.