Tα ορμονικά αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο

E0F55CDCA56F559A535E643E5CF2C464.jpg

  Η λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών (χαπιών, επιθεμάτων κ.α.) για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα χρόνια σχετίζεται με πιθανή υπερδιπλάσια αύξηση του κινδύνου μιας νέας γυναίκας να εμφανίσει έναν σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο, το γλοίωμα, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ντέιβιντ Γκάιστ του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οντένσε, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία της Δανίας και εντόπισαν όλες τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών, οι οποίες διαγνώστηκαν με γλοίωμα (συνολικά 317 περιπτώσεις).

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια χρήσης των αντισυλληπτικών και στον κίνδυνο εμφάνισης του εγκεφαλικού όγκου. Η χρήση για πάνω από πέντε χρόνια αντισυλληπτικών μόνο με προγεσταγόνο (προγεστερόνη) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 2,4 φορές. Για άλλες μεθόδους ορμονικής αντισύλληψης, ο κίνδυνος από την παρατεταμένη χρήση είναι επίσης αυξημένος, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Από την άλλη, ο Ντέιβιντ Γκάιστ επεσήμανε πως, παρά τον μικρό αυτόν κίνδυνο λόγω παρατεταμένης χρήσης (το γλοίωμα εμφανίζεται σε πέντε γυναίκες ανά 100.000 κάθε χρόνο), τα αντισυλληπτικά προσφέρουν περισσότερα οφέλη, γι’ αυτό οι γυναίκες μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Όσον αφορά το γλοίωμα, αν και λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες του, όπως και για τους άλλους εγκεφαλικούς όγκους, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναικείες ορμόνες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *