Τα οικονομικά επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται

A72685701FD32574802D0D74BCEE69E4.jpg

  Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση του ατόμου επηρεάζει την ικανότητά του να σκέφτεται καθαρά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά καταναλωτών στο Νιου Τζέρσεϊ και αγροτών στην Ινδία, για να δουν πόσο καλά θα απαντούσαν σε κάποιες ερωτήσεις. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσοι αντιμετώπιζαν κάποιο οικονομικό πρόβλημα, αυτό επηρέαζε τις επιδόσεις τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας και ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, Eldar Shafir, μελέτησε την ικανότητα του εγκεφάλου να λύσει κάποια προβλήματα και παζλ σε έναν υπολογιστή.

Όπως και ένας υπολογιστής που φορτώνεται με πολλά δεδομένα αρχίζει να καθυστερεί, έτσι και οι γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου επιβραδύνονταν όταν το άτομο απασχολούσαν θέματα οικονομικής φύσεως.

Οι ερευνητές πήγαν σε ένα εμπορικό κέντρο στο Lawrenceville του Νιου Τζέρσεϊ και ρώτησαν καταναλωτές μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Το χαμηλότερο εισόδημα ήταν περίπου στις 20.000 δολάρια με το μέσο μισθό των ερωτηθέντων να φτάνει τα 70.000 δολάρια.

Τους έθεσαν το εξής ερώτημα: Χαλάει το αυτοκίνητο κάποιου και χρειάζεται Χ δολάρια για να το φτιάξει. Ποιες είναι οι επιλογές του;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα απαιτούμενα χρήματα ήταν για παράδειγμα 100 δολάρια, όλοι είχαν να δώσουν μια απάντηση. Όταν όμως το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 1.500 δολάρια, οι λιγότερο εύποροι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να δώσουν μια απάντηση.

«Τα προβλήματα οικονομικής φύσεως επηρεάζουν το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα οικονομικά του ίδιου του ατόμου» υποστήριξε ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Sendhil Mullainathan και συνέχισε λέγοντας: «Το άτομο αρχίζει αυτόματα να σκέφτεται: “Πώς θα καταφέρω να πληρώσω το ενοίκιο του μήνα;”».

Αυτό το είδος διπλής σκέψης επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να λύσει το πρόβλημα, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κατάσταση ήταν λίγο διαφορετική στην Ινδία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά αγροτών σε καλλιέργειες με ζαχαροκάλαμα, οι οποίοι πληρώνονται μία φορά το χρόνο, αμέσως μετά τη συγκομιδή.

Λίγο πριν από το θερισμό τα οικονομικά τους είναι πολύ περιορισμένα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι απαντούσαν καλύτερα στις ερωτήσεις μετά τη συγκομιδή, παρά πριν από αυτή, επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματά τους ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να λύσουν προβλήματα και να πάρουν αποφάσεις όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *