Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα ψάρια και τα θαλασσινά (π.χ., σαρδέλες, σολομός), ενώ πηγές φυτικής προέλευσης, τόσο των ω-3 όσο και των ω-6 λιπαρών οξέων, αποτελούν τα φυτικά έλαια, τα σπόρια, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και οι μαλακές μαργαρίνες. Οι διατροφικές συστάσεις βασίζονται κυρίως σε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, που έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της επίδρασης διατροφικών παραγόντων κινδύνου σε νοσήματα μέσα από καλά σχεδιασμένες μελέτες.
Πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις από ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, έδειξαν τα εξής: Για κάθε 5% ενεργειακή πρόσληψη ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών ως αντικατάσταση για κορεσμένα λιπαρά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 10%. Όσον αφορά στα ω-3 λιπαρά οξέα από ψάρια και θαλασσινά, καθημερινή πρόσληψη 100 mg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 15%, ενώ η επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί (εάν δηλαδή είναι προστατευτικά ή ουδέτερα).
Οι έως τώρα συστάσεις πρόσληψης από διεθνείς επιστημονικές εταιρείες είναι 6-10% επί της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας και το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από τα ω-6 λιπαρά, όταν στοιχεία από τον ελληνικό πληθυσμό δείχνουν μια κατά προσέγγιση πρόσληψη της τάξεως του 5-7%. Αν και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιδράσεις μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών στην υγεία, ο κάθε ένας από εμάς παίρνει αποφάσεις καθημερινά για την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολλαπλά μακρο-και μικρο- θρεπτικά συστατικά σε διάφορες ποσότητες. Για αυτό το λόγο, η έρευνα και οι διατροφικές πολιτικές και συστάσεις που βασίζονται σε τρόφιμα και ομάδες τροφίμων μπορεί να είναι πιο χρήσιμες στη σημερινή εποχή για να κατανοηθεί και να μειωθεί η πανδημία των χρόνιων παθήσεων.
Τόσο ο κάθε ένας από εμάς, όσο και οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων με ισχυρές ενδείξεις για καρδιομεταβολικά οφέλη, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και φυτικά έλαια, επισημαίνουν ο καθηγητής κ. Αντώνης Ζαμπέλας και η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Ρενάτα Μίχα.
Πηγή: vita.gr