Τα οφέλη του τσαγιού Μάτε και γιατί το προτιμούν οι Αργεντινοί αθλητές

Ένα τσάι που γίνεται όλο και πιο διάσημο τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους οπαδούς, είναι το τσάι Μάτε. Το συγκεκριμένο φυτό έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ενώ καταναλώνεται εδώ και αιώνες στη Νότιο Αμερική. Πρόκειται για ένα τσάι που έπιναν φυλές της Λατινικής Αμερικής, και το οποίο επί ισπανικής αποικιοκρατίας καλλιεργήθηκε ακόμα πιο εντατικά από τους Ιησουίτες. Γι’ αυτό και συχνά αναφέρεται ως τσάι των Ιησουιτών ή Γιέρμπα Μάτε. Η λέξη Μάτε προέρχεται από το παραδοσιακό δοχείο που πινόταν το συγκεκριμένο ρόφημα, δηλαδή την ξερή νεροκολοκύθα!

Το τσάι Μάτε συνδυάζει κάποια χαρακτηριστικά του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. Πρόκειται για αφέψημα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, το οποίο ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και ταυτόχρονα βοηθάει στη συγκέντρωση του μυαλού. Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, θυμίζοντας το πράσινο τσάι, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, θρεπτικά στοιχεία και αμινοξέα. Συγκεκριμένα διαθέτει βιταμίνη C, B1 και B2 και αποτελεί πηγή καλίου, σιδήρου, σεληνίου, μαγγανίου και ψευδαργύρου. Το τσάι Μάτε αποτελεί φυσικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς διαθέτει σαπωνίνες, είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και βοηθά επίσης στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η πιο γνωστή ωστόσο δράση του συγκεκριμένου ροφήματος, είναι η συμβολή του στην απώλεια βάρους. Έχοντας όλα τα στοιχεία που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού με τις διουρητικές του ικανότητες, συχνά χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα κατά της παχυσαρκίας. Το τσάι Μάτε δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού στον οργανισμό για μεγάλο διάστημα, περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Όπως και κάθε άλλο φυτικό παράγωγο, δεν εγγυάται από μόνο του το αδυνάτισμα ή τη διατήρηση καλής υγείας και πρέπει πάντα να συνοδεύεται με σωστή διατροφή και συστηματική άσκηση.

Για την Αργεντινή αποτελεί ένα είδος εθνικού ροφήματος αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Αμερικής καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Σ’ αυτές τις χώρες το συναντά κανείς σε διάφορες μορφές, ακόμα και σε αναψυκτικό, ενώ ο παραδοσιακός τρόπος κατανάλωσης είναι σε ένα ειδικό σκεύος από επεξεργασμένη κολοκύθα. Έτσι το απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Αργεντίνος Λιονέλ Μέσι και ο Ουρουγουανός Λουίς Σουάρες.

Οι δύο μεγάλοι αθλητές είναι συμπαίκτες στη Μπαρτσελόνα, όμως σε επίπεδο εθνικών ομάδων έρχονται συχνά αντιμέτωποι σε κορυφαία ντέρμπι μεταξύ Αργεντινής και Ουρουγουάης. Στον τελευταίο τους φιλικό αγώνα Αργεντινή και Ουρουγουάη ήρθαν ισόπαλες 2-2 με γκολ του Μέσι στις καθυστερήσεις.  Πριν από αυτό τον αγώνα, η Αργεντινή αντιμετώπισε τη Βραζιλία κι εκεί πάλι ο Μέσι κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σημειώνοντας το μοναδικό γκολ του αγώνα. Σειρά έχουν πια οι επίσημοι αγώνες για τα προκριματικά του μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, οι οποίοι ξεκινούν το Μάρτιο.

Με τσάι Μάτε πάνε λοιπόν στους αγώνες Μέσι και Σουάρες απολαμβάνοντας τις ευεργετικές του ιδιότητες. Χαρίζοντας ενέργεια και βοηθώντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού αποδεικνύεται ένα ιδανικό ρόφημα για τους κορυφαίους αθλητές.

Διαβάστε ακόμη...