Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism με επικεφαλής ερευνητές από το Beth Israel Deaconess Medical Center παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη της άσκησης.
Για να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες πίσω από τις επιδράσεις της άσκησης στο σώμα και πώς αυτές μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο, η ερευνητική ομάδα μέτρησε τα επίπεδα στο αίμα περίπου 5.000 πρωτεϊνών σε 650 καθιστικούς ενήλικες πριν και μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης αντοχής 20 εβδομάδων.
"Θέλαμε ιδιαίτερα να εξετάσουμε τις πρωτεΐνες στο αίμα για να μελετήσουμε τις επιδράσεις της άσκησης, επειδή υπάρχει ένα αυξανόμενο πλήθος στοιχείων που δείχνουν ότι η άσκηση διεγείρει την έκκριση χημικών ουσιών στην κυκλοφορία που μπορούν να μεταδώσουν τις επιδράσεις τους σε απομακρυσμένα όργανα", είπαν οι συγγραφείς.
Ένα σετ 147 πρωτεϊνών στο αίμα έδειξε την καρδιακή αναπνευστική ικανότητα ενός ατόμου ή VO2max, στην αρχή της μελέτης. Ένα άλλο σύνολο 102 πρωτεϊνών έδειξε την αλλαγή στο VO2max μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος άσκησης.
Εντοπίστηκαν πρωτεΐνες που προέρχονται από οστά, μυς και αιμοφόρα αγγεία οι οποίες σχετίζονται στενά με την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και δεν είχαν συσχετιστεί ποτέ με την άσκηση.
"Παρόλο που προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το επίπεδο της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου δεν σχετίζεται με την ανταπόκρισή του στην προπόνηση, ήταν συναρπαστικό που είδαμε ότι υπήρχε ελάχιστη αλληλεπικάλυψη μεταξύ των προφίλ πρωτεϊνών του βασικού VO2max και της απόκρισης στην παρέμβαση προπόνησης", είπαν οι ερευνητές.
Με αυτές τις πληροφορίες, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια βαθμολογία με βάση τις πρωτεΐνες, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητά να προβλέπει την εκπαίδευση ενός ατόμου ή την αλλαγή στο VO2max. Για παράδειγμα, η βαθμολογία εντόπισε άτομα που δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν σημαντικά την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα παρά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα άσκησης.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη που βασίστηκε στην κοινότητα και αποτέλεσε μέρος της ίδιας εργασίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, επισημαίνοντας τη σχέση μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων στην υγεία μας.
"Έχουμε τώρα μια λεπτομερή λίστα με νέα μόρια στο αίμα που μας ενημερώνουν περαιτέρω για τη βιολογία της φυσικής κατάστασης και την προσαρμογή της άσκησης και προβλέπουν μεμονωμένες αποκρίσεις σε ένα δεδομένο πρόγραμμα άσκησης", είπαν οι ερευνητές.